Областен координационен център ще помага на бежанците от Украйна

Да бъде сформиран Областен координационен щаб във връзка с войната в Украйна реши на днешното си заседание Областният съвет по сигурност /ОСС/, с председател областният управител д-р Деян Димитров. Щабът ще събира и обработва два пъти в седмицата /вторник и четвъртък/ информация за свободни места за настаняване  на бежанци. Ще съдейства на БЧК, НПО и граждани във връзка със събирането и предоставянето на хуманитарни помощи. Ще координира взаимодействието между държавните органи и местната власт за осигуряване на подкрепа по отношение на здравеопазване, социално подпомагане, образование, трудова заетост и др. във връзка с приемането на украински граждани.  

Служителят на Областната администрация Даниел Иванов ще е координаторът, който ще съдейства по всички възникнали въпроси. Телефонът, на който отговаря Иванов, е 0896380316. Координационният щаб е създаден във връзка със заповед на министър-председателя Кирил Петков.

YouTube

На заседанието на ОСС от Областната дирекция на МВР обявиха, че към момента в област Разград на частни адреси са се регистрирали 9 граждани на Украйна. Днес те са били 6, а през миналата седмица – 3. Други около 60 са настанени в хотел в центъра на Разград, като броят им непрекъснато варира. Бежанците от Украйна идват в региона най-вече през „Дунав мост“.

„Към днешна дата разполагаме с дарени 24 броя завивки и много детски дрехи. Нямаме одеяла. Малко са обувките и облеклата за мъже и жени. Хигиенни материали също има в наличност, но не са много“, съобщи пред Щаба д-р Милена Кехайова от БЧК.

Директорът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Ангел Петков разясни, че редът и условията за приемане на деца от Украйна в училищата и в детските градини на областта ще бъдат качени на сайта на институцията и ще са на български, руски и украински език. Той каза още, че няма да може да се осъществи първоначалната идея за настаняване да бъдат използвани сградите на някогашното ВУИ в Завет и на Помощното училище в Осенец. Студентското общежитие в Разград е вариант, но в Средношколското няма свободни места, уточни той.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе