Тодоровден е!

Празникът е известен още като Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Празнува се здравето на конете.

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на Св. великомъченик Теодор Тирон. В народния календар е Ден на коневъдството и конния спорт.

YouTube

Още при изгрев слънце мъжете отиват в обора, сресват и сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат ритуарно на водопой. После се прави конно състезание, наречено долме, кушия, тудорица. Обредни хлябове се дават на конете, а за тяхно здраве се раздава и варена царевица.

Почитането на св. Теодор е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата, а освен през Великия пост, светецът се почита и на 16 март. Петдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 – 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници.

Днес имен ден празнуват хората, носещи имената: Тодора, Тодорка, Дора, Дорина, Доротея, Божидар, Божидара. Честито!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе