Съдия и прокурор изнесоха открити уроци за опасностите в интернет пред ученици от ОУ „Никола Й. Вапцаров“

Темата „Децата и компютрите. Опасностите в интернет и социалните мрежи. Защита на личните данни в интернет пространството“ представиха пред ученици от 6 „а“ и 6 „в“ клас на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ районният съдия Николай Борисов и прокурор Зорница Цветкова от Районна прокуратура – Разград.

YouTube

С помощта на презентация магистратите акцентираха на опасностите, които дебнат младите хора в интернет и как да се предпазят от злоупотреби в най-често използваните от тях социални мрежи.

Пред изключително активните шестокласници, съдия Борисов обобщи кои са най-често използваните в интернет похвати, един от които е т.нар „фишинг“, използван за прихващане на важна лична информация. Дискутирани бяха често срещани измами и как може да ти хакнат профила, докато играеш на любимата си игра. Обясни им какво се крие зад придобилото популярност понятие „ботнет“ – мрежа от заразени компютри. Всъщност е автоматизиран злонамерен софтуер, който сканира блокове от мрежови адреси и заразява уязвими компютри. 

Обучителите дадоха ценни съвети как децата да се отнасят към всяко съобщение от непознат, как да подсилят защитата на профилите си, да не отварят подозрителни линкове и писма в електронната си поща и в приложения, които ползват, за да не станат жертви на кражба на самоличност, хакване на компютър и изтичане на лични данни. Не на последно място ги посъветваха ако станат жертва на интернет тормоз да информират родителите си или да подадат сигнал до компетентните държавни органи – полиция или прокуратура.

Особен интерес шестокласниците проявиха към придобилата популярност криптовалута. „Легално ли е да се копаят биткойни“, бе въпросът, който ги вълнуваше. Прокурор Цветкова посочи и примери за киберпрестъпления от своята практика.

Реализираните днес две срещи са част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Учениците получиха брошури, предоставени от Висшия съдебен съвет, а образователни беседи в учебното заведение продължават.

   

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе