Шестокласници от Разград научиха как да сърфират безопасно в интернет и как да се пазят от кибертормоз

Как да сърфират безопасно в интернет, какви опасности дебнат подрастващите в онлайн пространството и как да се предпазят от кибертормоз бяха част от въпросите, които съдия Николай Борисов от Районен съд – Разград дискутира с ученици от 6 „б“ и 6 „г“ клас на ОУ „Никола Й. Вапцаров“. 

Заради липсата на житейски опит децата са изключително уязвими, затова е важно да знаят как да се пазят в необятното онлайн пространство. С помощта на презентация в 6 б“ и кратък образователен филм в 6 „г“ клас, учениците научиха какви са опасностите в интернет, особено в така широко използваните от тях социални мрежи като Фейсбук, Инстаграм, Тик-Ток, в платформи за съобщения като Снапчат, в платформи за игри или през мобилните телефони. Научиха и какви са осемте златни правила за безопасност на децата в интернет.

YouTube

Съдия Борисов ги посъветва, винаги, когато се чувстват заплашени, да разговарят с родител или друго доверено лице. Препоръча им задължително да коригират настройките за поверителност на акаунтите си, да не споделят лична информация и снимки, с които могат да бъдат манипулирани или унижавани, а почувстват ли се застрашени веднага да блокират акаунта, от който им пишат или да сигнализират за неправомерно поведение.

Теми на дискусия бяха още физическото насилие между деца в училище, сексуалното насилие над деца в мрежата, опасностите и вредите от употребата на наркотични вещества, енергийни напитки, цигари и алкохол.

Учениците получиха брошури, предоставени от Висшия съдебен съвет и поискаха нова среща през следващата учебна година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе