Областният управител на Разград обсъди актуални теми с местните медии

Днес се проведе пресконференция на Областния управител на област Разград – д-р Деян Димитров и заместникът му Драгомир Златев пред представители на местните медии по актуални теми.

Областният управител съобщи, че с постановление № 31 на Министерски съвет за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2022 г., публикувано във Държавен вестник, брой 23 от 22 март 2022 г. по бюджета на Областна администрация Разград за 2022 г. са осигурени 864 126 лева, необходими за довършване на дейностите по консервация, реставрация и адаптация на Ибрахим паша джамия в град Разград.

YouTube

Във връзка с поставен въпрос относно възникнали проблеми при изпълнението на проект на Министерството на образованието и науката за ремонт на сградата на Национална професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“, Разград, д-р Деян Димитров разясни, че се е отзовал на молбата на директора на училището и началника на Регионално управление на образованието в град Разград за съдействие като е организирал работна среща с изпълнителя на строителните дейности, на която управителят на фирмата е поел ангажимент до края на март да бъдат довършени санитарните възли, а през пролетната ваканция да се приключат и обезопасят отворите на асансьорите.  Областна администрация Разград ще продължи активно да съдейства за успешното и навременно приключване на проекта.

По актуалната тема с бежанския поток от Украйна, Областният управител, подчерта, че първи е свикал заседание на Областния съвет за сигурност. Сформирани бяха Областен координационен щаб и Областен координационен център. Служител на Областна администрация работи като координатор, който съдейства по всички възникнали въпроси. От вчера работи системата за регистрация на идващите от Украйна хора, като вече има 13 регистрирани граждани на Украйна по Европейския механизъм за специална защита. Създадена е перфектна организация по настаняване на бежанците. Все повече институции организират занимания в сферата на образованието, изкуството и спорта за децата на бежанците. Д-р Димитров благодари на всички териториални структури на централната изпълнителна власт в област Разград за отличната работа в синхрон за осигуряване на безопасното пребиваване на украинците в областта ни. „Стараем се да откликнем на всеки зов за помощ, винаги и по всяко време“ – посочи той.

Областният управител обяви, че е на път да бъде решен един от най-големите проблеми, стоящ пред Лудогорието години наред, а именно липсата на обединение на В и К сектора в областта ни.

По инициатива на д-р Димитров до момента са организирани  работни срещи на кметовете на общините Исперих и Самуил със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Диляна Иванова, на които кметовете са получили уверение, че в случай на подкрепа за консолидацията, всички техни условия ще бъдат изпълнени.

Област Разград е сред малкото области, които имат две В и К асоциации, и ако не бъдат обединени в най-близко време, ще се пропусне последната възможност да се осигурят десетки милиони по оперативните програми за проекти за обновяване на В и К инфраструктурата в областта. В момента се залагат средствата за В и К сектора до 2030 г. Уверение за подкрепа на консолидационния процес е получена и от народни представители, общински съветници и партийни ръководители от района. До края на месеца са планирани заседания на общинските съвети в Исперих и Самуил, на които ще си проличи дали отговорните лица ще си спазят обещанията и ще проявят държавническо мислене, за да позволят развитието на В и К сектора в областта ни да се случи в отговор на очакванията на жителите на цялата област.

По темата за състоянието на пътищата в областта Разград областният управител информира, че в Агенция „Пътна инфраструктура“ е подаден списък на участъците от държавната пътна инфраструктура, които се нуждаят от ремонт, като най-приоритетните са планирани за ремонт през настоящата година.

В края на пресконференцията д-р Димитров изказа специални благодарности за постоянната подкрепа за областта ни от страна на съветника на Министър-председателя Кирил Петков – г-жа Десислава Рангелова, както и на областните управители от Северен централен район за постигнатото единодействие за развитието на туризма в района.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе