Магистрати и ученици дискутираха темата за детското насилие и наказателната отговорност на непълнолетните

Темата за детското насилие, наказателната отговорност на непълнолетните, хулиганските прояви и възпитателните мерки представиха пред ученици от 7 „б“ клас на ОУ „Н.Й. Вапцаров“ районният съдия Николай Борисов и прокурор Зорница Цветкова.

В своето изложение съдията се спря на значението на възрастта за наказателната отговорност. Той поясни, че децата до 14-годишна възраст не носят наказателна отговорност за извършено от тях правонарушение, а навършилите 14-годишна възраст лица носят наказателна отговорност много по-смекчена от пълнолетните.

YouTube

Прокурор Цветкова представи 13-те възпитателни мерки за деца с противообществени прояви и местата за тяхното изпълнение, като поясни, че най-леката е „предупреждение“, а двете най-тежки – „настаняване в социално-педагогически интернат“ и „настаняване във възпитателно училище – интернат“, се налагат само от съд.

Магистратите информираха подрастващите как протича досъдебното производство при подадена жалба срещу дете, как протича съдебния процес, кои са участниците в него.

Децата проявиха любопитство свързано с размера на наказанията предвидени в Наказателния кодекс, как се определят те и кои са най-тежките дела, които съдия Борисов е разглеждал. Той разясни, че никой закон не е мъртъв, като вследствие на всяка поява на някакви недъзи в обществото, съответния закон се изменя или променя. Разказа им, че като съдия е длъжен на постанови своята присъда по Соломоновски, т.е. влагайки знания, умения, мъдрост по такъв начин, че всички страни да са доволни. Най-тънкото в нашата работа е да уцелиш точната мярка за наказание на подсъдимия – нито да го засегнеш повече, отколкото е необходимо, защото ще го озлобиш към цялото общество, нито да му дадеш такова наказание, което няма да го накара да се поправи, подчерта магистратът.

Седмокласниците получиха брошури, предоставени от Висшия съдебен съвет, а това бе последна за тази учебна година беседа в ОУ „Н.Й.Вапцаров“ по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе