Ученици и магистрат представиха в съдебна зала юридически прочит на Йовковата „Албена“

Юридически прочит на разказа „Албена“ от Йордан Йовков направиха в петък ученици от 10 „а“ и 11 „а“ клас на Профилирана гимназия „Васил Левски“ – Исперих. Събитието беше организирано по повод Националната седмица на четенето от Дияна Петрова – директор на учебното заведение, преподаващ по български език и литература – и Районен съд – Исперих.

Гимназистите бяха предизвикани от Дияна Петрова да „отсъдят“ „Виновна ли е Албена, или не?“ с аргументи, изведени от Йовковия текст. Съдия Бояджиева – председател на Районен съд – Исперих – провокира учениците да остойностят красотата на Албена – може ли красотата да оправдае Албена. Всеки един от учениците изказа своето мнение за това изневерила ли е Албена на своя мъж Куцар и виновна ли е за неговото убийство, като всеки посочваше аргументи в подкрепа на своя отговор. По-голямата част от учениците смятаха, че е виновна и за двете, макар и да не е физическият убиец на мъжа, тя е помогнала на Нягул да стори това. В различните гледни точки към „много комплицираната ситуация“ се открои и липсата на обстоятелственост по отношение на събитията в разказа на Йовков, а ученик посочи, че дори е възможно Албена да няма вина. Някои от гимназистите изразиха мнение, че Албена не може да е виновна за това, че е красива или изпитва чувства към Нягул, но е можела да предотврати убийството на мъжа си. По отношение на красотата на Албена, в мненията на младите хора имаше категоричност, че красотата й като физическа даденост не може да оправдае отнемането на човешки живот.

YouTube

По покана на Дияна Петрова на събитието присъстваха Теодора Михайлова, заместник-директор по учебната дейност в ПГ „Васил Левски“, и Гергина Станчева – един от талантливите художници в Гимназията. Докато ученици, филолог и юрист участваха в дискусията, Гергина рисуваше дискутиращите в съдебната зала.

След ангажираното изслушване на читателските позиции председателят на Районен съд – Исперих представи наказателно-правната гледна точка на казуса, който поставя Йовков в разказа. Съдия Бояджиева направи юридически прочит на художествената творба, като обясни колко е сложно да се отсъди в такава ситуация, когато не са изнесени всички данни какво точно се е случило преди цялата тази ситуация с героите в разказа. Сподели, че делата за убийство, каквото се случва и в разказа, се гледат от окръжните съдилища като първа инстанция, като убийството е най-тежкото инкриминирано престъпление по нашия Наказателен кодекс. Най-тежкото наказание, предвидено за него, е „доживотен затвор без право на замяна“. Сподели, че в наказателния процес се събират различни доказателства – писмени, гласни, правят се експертизи, следствени експерименти, огледи на мястото, където са извършени престъпления и когато са събрани, прокурорът внася обвинителен акт в съда.

В казуса с Албена действително има много догадки, коментира съдия Бояджиева, но тази кърпа, която е хвърлила върху Куцар, след което Нягул го убива, на пръв поглед я прави помагач – с действията си тя улеснява извършването на деянието. Учениците научиха, че съучастниците се наказват със същото наказание, с което се наказва и фактическия извършител на престъплението, т.е. в случая както ще бъде наказан Нягул, така ще бъде наказана и Албена, но само ако се докаже, че тя е способствала с действията си жертвата да бъде приведена в такова състояние, че да не може да реагира по никакъв начин и това е улеснило да  убият Куцар.

Магистратът представи и друга хипотеза, при която Албена и Нягул имат любовни отношения и за да не пречи Куцар на тези отношения, Албена е убедила Нягул да убие мъжа й, за да не пречи на тяхната любов. В тази хипотеза, обясни съдия Бояджиева, Албена първо е подбудител към убийство, а после и помагач. Обясни, че когато се определя наказанието, винаги се преценяват отегчаващите и смекчаващите вината обстоятелства.

Тя представи и различни казуси от практиката си, към които учениците проявиха голям интерес.

След завършване на изключително интересната и полезна дискусия Дияна Петрова благодари на съдия Бояджиева и на всички участници в събитието.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе