С демонстрации на военни способности Българската армия отбеляза своя празник

Денят на храбростта и празник на Българската армия днес беше отбелязан в София с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини, отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

„Войнството ни продължава жертвеното си служение и днес, с достойнство носейки своя свещен дълг, всеотдайно изпълнявайки високоотговорните си задачи, съхранявайки честта и славата на бойните знамена, наследени от предците. Затова и светата ни Църква всякога е благославяла и е имала в молитвите си Българската армия – защото тя е била и ще бъде победителка, само когато се радва на Божията подкрепа и закрила. Когато с действията си тя отстоява справедлива и благословена от Бога кауза, каквато може да бъде единствено предпазването и защитата на държавата и народа ни“, се казва в обръщението на Българския патриарх Неофит по случай Деня на храбростта. То бе произнесено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

В тържествения ритуал участваха представителни части на Националната гвардейска част. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отдадоха почит и признателност на загиналите за свободата и независимостта на България с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин.

След тържествения марш на представителните части на Националната гвардейска част, с който завърши ритуалът в столицата, започнаха демонстрациите на способности на военнослужещите от Българската армия. В районите на 3-а авиобаза в Граф Игнатиево, на Морска гара Варна, в учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ и учебен полигон „Ново село“ те представиха постигнатите умения в подготовката си за изпълнение на конституционните задължения на Въоръжените сили на Република България да гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и да защитават нейната териториална цялост.

„В този важен за всички нас период Българската армия все така е пример и опора на цялото общество“, посочва в празничното си обръщение към военнослужещите и цивилните служители министърът на отбраната Драгомир Заков. „Всеки един от вас е лицето на армията ни днес. Обществото очаква от вас да бъдете идеал на нацията: храбри, всеотдайни, жертвоготовни и верни. Това са ценностите, от които българският народ има нужда и ги вижда у вас. Трябва да останете такива и да бъдете гарант за националните дух и чистота“, посочва той. „Нека Свети Георги да Ви пази! Да ви вдъхва надежда, да ви дава сила и воля във всяко изпитание и да Ви помага във всяко начинание!“ пожелава министърът на отбраната.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също честити празника с думи на благодарност към всички военнослужещи и цивилни служители за професионализма, старанието и борбения дух.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе