КЕВР одобри цената на газта за месец май

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано  от 1 май 2022 г., в размер на 162,17 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Основната причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на „Газпром“. В изключително кратки срокове общественият доставчик „Булгаргаз“ предприе действия за осигуряване в пълен обем на заместващи количества от нови доставчици, покриващи изцяло нуждите на българските потребители.

Поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

YouTube

Същевременно за м. юни 2022 г. актуализираните прогнози на „Булгаргаз“ за цена на газа показват цена около 140 лв./MWh, сравнима с цената за м. април 2022 и значително по-ниска от цената за м. май.  Основен фактор за това са сключените от „Булгаргаз“ сделки за директни доставки на втечнен природен газ от производители, без посредници, на по-ниски цени от цените на „Газпром“.  Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, „Булгаргаз“ да внесе  официално заявление с предложение за цена за месец юни.

Комисията определи цената на природния газ за месец май след задълбочен анализ на внесеното от „Булгаргаз“ на 13.05.2022. актуализирано заявление. Предложената цена на обществения доставчик е формирана в резултат на сключени множество сделки с търговци на природен газ, при критерий „най-ниски доставни цени“. В ценовия микс за м. май също е включено и цялото количество по анекса на договора от 2019 с фирмата-доставчик от Азербайджан. По този начин ще бъдат задоволени напълно нуждите на битовите потребители, на топлофикационните дружества и на индустриалните клиенти, както и за количествата природен газ по програмата за освобождаване.

„За първи път България ще бъде 100% енергийно независима по отношение на доставките на природен газ от Русия. Дори и в тази извънредна ситуация „Булгаргаз“ осигурява необходимите количества за всички потребители  и няма да има ограничаване на консумацията. Това е изключително добра новина, предвид кратките срокове за реакция след едностранното спиране на доставките от „Газпром“, подчерта председателят на КЕВР Станислав Тодоров на откритото заседание на 29.04.2022 г.      

Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ, считано от 01.05.2022 г., е публикувано на интернет страницата на регулатора.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе