Съвети за избор на бас китара

Когато избирате бас китара, трябва да се ръководите преди всичко от нейното предназначение. Тоест за какви цели ще се използва:

– за свирене у дома,

YouTube

– за свирене на джаз или блус композиции,

– за тежка рок музика.

Трябва да се вземе предвид и сложността на изпълняваните парчета, тъй като бас китарата може да има четири, пет, шест или повече струни. Физиологията на изпълнителя също има значение: пол, тегловна категория, ръст и размерът на ръката и пръстите.

Така, например, 6-струнна китара е подходяща за мъже с изключителни физически способности, тъй като ширината на врата може да достигне 10 см на таблото. Цената на бас китарите варира в зависимост от производителя, броя на струните, използваните материали, вида на закрепване за врата и формата.

Смята се, че тялото на добрата китара трябва да бъде направено от едно парче дърво, а не да бъде залепено/съединявано. Многото снаждане при свирене може да доведе до неестествен звук, когато една, две или повече ноти не са в тон. Китарите, изработени от дървесина със средна плътност като клен или елша, както и от мека дървесина като липа или блатен ясен, са много търсени поради лекотата и дълбочината на звука на възпроизвежданата музика.

Трябва да се отбележи, че повечето музиканти използват китари, изработени от дървесни видове със средна плътност. Има китари, например, които са направени от различни видове дърво. За долната част на деката е взет махагон, а горната част на деката е направена от клен или елша. Така се постига уникален звук на китарата.

Трябва да обърнете внимание на сензорите или пикапите, както се наричат. Разграничаване на сингъл – това е пикап, който произвежда горния звуков диапазон и хъмбъкър – пикап с две намотки, който основно дава басови нотки на изхода. Цената и качеството на сензорите са пряко свързани. Въз основа на гореизложеното, при избора на бас китари трябва да се вземат предвид всички точки, като се обръща внимание на малките неща.

Източник: musicshopbg.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе