Министър Гьоков: 300 000 лица и семейства ще получат целева помощ за отопление за сезон 2022/2023 г.

300 000 лица и семейства ще получат целева помощ за отопление за сезон 2022/2023 г. Предвидените финансовите средства за изплащането й са 181,3 млн. лв. Ще се повиши и размерът на помощта, което ще компенсира увеличението на цената на електроенергията за битово потребление. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на парламентарния контрол в Народното събрание. През изминалия отоплителен сезон 2021/2022 г. получаващите целева помощ за отопление са били 261 001, като изплатената сума за тях е 135,9 млн. лева.

Министър Гьоков подчерта, че пенсионерите няма да загубят право на енергийно подпомагане заради предстоящото от 1 юли увеличение на пенсиите. 

YouTube

Комплексният проблем с „енергийната бедност“ не се определя само от социални индикатори и не може да се решава само с целевите помощи за отопление, отбеляза министър Гьоков във връзка с предстоящото решение на КЕВР за увеличение цените на газа и топлоенергията.

Той посочи, че дефинирането на понятието „енергийна бедност“ е предмет на работа на експертна група към Министерството на енергетиката, с активното участие на Министерството на труда и социалната политика и други заинтересовани ведомства като Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе