Ученици от Кубрат приключиха участието си в проект за холокоста

Ученици, участници в проекта ,,Лицата на Холокоста“ от ОУ ,,Христо Смирненски“ в град Кубрат, пътуваха до морската столица Варна по покана на представители на Регионалната организация на евреите ,, Шалом“.

По време на срещата нейният председател г-н Олег Калдерон разказа за историята на еврейският народ до Втората световна война, за причините довели до Холокоста и спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Господин Калдерон подари на учениците дървен макет на Сефарадската синагога, построена през 1890 година – първият еврейски молитвен дом във Варна, която днес е полуразрушената , но се възстановява и ще бъде превърната в Център за културни и образователни дейности.

YouTube

За съдбата на своите родители и роднини, евреи ,спасени от българския народ през войната, разказа г-жа Марта Ненова.

Интересен и увлекателен за учениците бе и разказа на г-жа Жана Димитрова, която си спомни с какво уважение и благодарност са се отнасяли към нея евреите при посещението и в Израел, когато разбрали, че идва от България.

Участниците в клуба представиха презентация за дейностите си по проекта ,, Лицата на Холокоста“ и поздравиха своите домакини със специално разучената от тях еврейска песен ,,Хава нагила“.

Те зададоха въпроси, свързани най-вече със съдбата на децата по време на Холокоста и геноцидът над ромите, на които отговориха изчерпателно и емоционално домакините.

На раздяла учениците благодариха за ползотворната среща, с която приключи работата им по проекта ,,Лицата на Холокоста“, и поканиха домакините си да им гостуват за съвместен открит урок в ОУ ,, Христо Смирненски“ през следващата учебна година.

Обща снимка запечата вълнуващата среща на учениците с представители на варненските евреи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе