Нов успех на хор „Железни струни“

Хор „Железни струни“ при Народно читалище „Развитие 1869“ се представи отлично на Деветия фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов – Сливенец“, който се състоя на 11 и 12 юни в Сливен. Културното събитие е организирано от читалище „Зора 1860“, Сливенската митрополия и Община Сливен.

Публиката и организаторите оцениха изпълненията на разградския хор с диригент маестро Красен Иванов, корепетитор Даниела Никифорова и хормайстор Полина Куманова, солист Дима Ангелова.
Хор „Железни струни“ е удостоен с Плакет с лика на Методий Григоров, основател на Фестивала.

YouTube

В програмата участваха още Смесени хор „Добри Чинтулов“ с диригент Георгиос Филаделфевс, Смесен хор ‘Петко Стайнов” при НЧ „Искра-1860” – Казанлък с диригент Младен Станев, и Първи български хор „Янко Мустаков“ – Свищов с диригент Елизабет Людмилова.

Фестивалът са проведе в храм „Света София“, където се състоя концерт и церемония по награждаване на участниците. За пръв път бе връчена новоучредената награда на името на основателя – Методий Григоров.

Целта на фестивала е да утвърждава най-добрите постижения в областта на църковно-хоровата музика, да повишава художественото равнище на хоровете, изпълняващи църковна музика, да стимулира създаването на нови църковни хорови песнопения от български композитори. Той се провежда през година и няма конкурсен характер. В него участват църковни и светски хорове (детски, женски, мъжки и смесени) с високи художествени постижения.

Нов успех на хор „Железни струни“Хор „Железни струни“ при Народно читалище „Развитие 1869“ се представи отлично на…

Posted by Народно Читалище "Развитие 1869" – Разград – Официална страница on Monday, June 13, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе