От 15 юни стартира полицейска акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

От 15 юни стартира полицейска акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”.Целта е ограничаване на причините и условията за пътно-транспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция.

 Акцията започва на 15 юни и ще продължи до 31 август. Засилено полицейско присъствие и контрол на пътното движение в районите на учебните заведения ще има в дните на официално закриване на учебната година. Ще се акцентира върху спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управление на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца; управление на пътни превозни средства /велосипеди и тротинетки/ по тротоари или пешеходни пътеки.

YouTube

В рамките на акцията “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” са планирани и заключителни 15-минутни беседи, както и други подходящи формати по пътна безопасност с ученици от 5 – 11 клас. Ще се търси и възможност полицейските служители да вземат кратко участие в организирани от училищата родителски срещи с кратък анонс за пътната безопасност на децата през предстоящата лятна ваканция. В изнасянето на беседите ще бъдат включени и инспектори от детските педагогически стаи.

При изнасяне на беседи за възрастовата група от 9 – 11 клас ще се акцентира на правилното поведение като пешеходци на пътя, като пътници в автомобилите на родители, близки или познати, като водачи на пътни превозни средства. Задължително ще се разясняват административната и наказателна отговорност при управление на моторни превозни средства и индивидуални електрически превозни средства от непълнолетни.

От 15 юни до 14 септември ще се проведе и втората превантивна кампания на МВР – „Безопасно лято“. Целта е да се ограничи пътно-транспортния травматизъм през летните месеци, когато трафикът е по-интензивен и натовареността на пътните артерии по-висока. В рамките на акция „Безопасно лято“ ще се планира поне по една специализирана полицейска операция, насочена към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и двуколесни превозни средства.

От началото на 2022 година до 13 юни на територията на ОДМВР-Разград са възникнали 43 тежки катастрофи с двама убити и 58 ранени, сочи статистиката на сектор „Пътна полиция“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе