Изложба в София представя архитектурата на град Лозница

Между 29.06 и 21.08 в най-новото пространство за култура в столицата РСЦИ “Топлоцентралата” ще се проведе изложбата “ТОТАЛПРОЕКТ. Непознатата архитектурна модерност” с куратори арх. Анета Василева и арх. Емилия Кълева. Тя е организирана от фондация “Ново архитектурно наследство” в копродукция с РЦСИ “Топлоцентралата” и с подкрепата на Министерството на културата по случай 15 години членство на България в ЕС.

YouTube

Изложбата цели чрез 6 различни по типология и местоположение обекта в България да представи ценностите на следвоенната архитектура. Един от избраните обекти е град Лозница. Организаторите описват Лозница като “малък, непознат за широката публика град с много ценности, изграден изцяло в принципите на следвоенния модернизъм от един много талантлив архитект”. Проучването, анализирането и документирането за този обект е направено от арх. Зекие Емин от Разград заедно с колегите ѝ от “Ново архитектурно наследство”. Те посещават, проучват и анализират целия град като Община Лозница им оказва безвъзмездно съдействие в процеса.

За изложбата са избрани не просто обекти от периода, а такива, които имат цялостната концепция за свързаност между всички архитектурни нива: от градоустройство през пространство и конструкция до детайл и дизайн. Именно такъв обект е и град Лозница, където един-единствен архитект успява да прокара всичките си идеи за добра, фунцкионална, модерна архитектура.

“За първи път Лозница като ценност ще бъде представена пред широката публика и на архитектурната сцена в България, както и отвъд, тъй като изложбата е двуезична и очакваме много чуждестранни гости. Бих се радвала и хора от региона да посетят изложбата, за да могат да погледнат на архитектурата през една нова призма и да опознаят ценностите, които са им били неизвестни досега.” коментира Зекие Емин. Другите обекти представени в изложбата са жилищен квартал “Зона Б5” и детска градина “Лозичка” в София, Художествената галерия и исторически
музей в Казанлък, летището в Русе и пешеходната зона на Шумен. Интересното за всички обекти е, че те показват различни перспективи към следвоенната модерна архитектура у нас.

Официалното откриване на изложбата е на 29.06 от 19:00 в РЦСИ “Топлоцентралата”. Изложбата ще продължи до 21.08.2022. Предвидени са поредица съпътстващи събития и дискусии, както и една специална вечер, посветена на архитектурата на град Лозница

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе