Петчленно жури определи носителя на наградата от първото издание на Националния конкурс за драматургия „Антон Страшимиров”

На свое заседание днес петчленно жури определи носителя на наградата от първото издание на Националния конкурс за драматургия „Антон Страшимиров”. Комисията бе председателствана от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, в заседанието участваха и: проф.д-р по изкуствознание Любомир Халачев – сценарист и режисьор; Иван Странджев – поет и драматург; директорът на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”-Разград Димитър Петров и Цветана Бенонова – гл.експерт в отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности” в Община Разград.

Припомняме, че предложението Община Разград и Съюзът на българските писатели да инициират учредяването на награда за драматургия на името на Антон Страшимиров възникна по време на посещение на представители на творческата организация в Разград и среща с ръководството на Община Разград. Житейският път на Антон Страшимиров е свързан с Разград, той е живял в града и е учил заедно с брат си в Разградската гимназия. Провеждането на конкурса е още един знак за това, че Разград тачи паметта и творчеството му, името на Антон Страшимиров носи и драматичният театър в града. Сред условията на конкурса бе произведението да не е поставяно на сцена до обявяване на конкурса, избраната за победител творба трябва да бъде предоставена безвъзмездно за поставяне от трупата на Драматичен театър „Антон Страшимиров”, който е част от Театрално-музикален център-Разград.

YouTube

Общо 32-те творби бяха изпратени в предварително обявения срок, те са на автори от цялата страна, а едно от произведенията пристигна от Германия.

Журито определи за победител Банко П.Банков от София с творбата му „Недописана страница”. Официалната церемония, на която той ще получи плакета и паричната си награда, е насрочена за утре, 24 юни, на Вила „Урбана” на Абритус от 21,30 ч. като част от Фестивала на материалното и нематериално наследство „Белите нощи на Разград”, който се организира от Община Разград и започва днес.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе