Доброволци от ПГПЧЕ по програма „От връстници за връстници” посетиха Център за лечение на зависимости в Габрово

Доброволците от ПГПЧЕ„Екзарх Йосиф“, които реализират Националната програма за превенция на употребата на наркотични вещества в училищна среда „От връстници за връстници“, посетиха Център за лечение на зависимости „Св.Илия“-Габрово и обмениха добри практики със свои връстници. Това стана на 22 и 23 юни 2022 г.

Две бяха целите на мероприятието. В първия ден доброволците да се срещнат с резиденти от Центъра за лечение на зависимости „Свети Илия” – Габрово, както и с доброволците към ПИЦ и ОбСНВ гр. Габрово. Вторият ден включваше свободна културна програма: посещение на първия интерактивен музей в България, разказващ за историята на град Габрово и Музея на хумора и сатирата.

YouTube

Основното събитие беше срещата на доброволците с хората със зависимости и организатора и двигателя на центъра за лечение на зависими „Свети Илия” Илко Бояджиев.

Всички резиденти споделиха с доброволците как се казват, от къде са и поради каква зависимост са попаднали в центъра. Оказа се, че има хора от цяла България като някои от тях са с повече от една зависимост към вещества, алкохол, хазарт. Един от резидентите в центъра, постъпил преди една седмица за лечение, беше категоричен в това, което им препоръча: „споделяйте с родителите си това, което става с Вас, те са хората, които първи ще ви подадат ръка.”

Следващата среща за деня беше с младежи  доброволци към ПИЦ и ОбСНВ гр. Габрово, за да обменят опит, идеи, добри практики и да създадат ценни контакти помежду си. Младежите от Габрово посрещнаха връстниците си от Разград в неформална обстановка в градинката с мечето. Домакините се бяха  постарали и бяха организирали няколко интересни и полезни игри, с които всички се забавляваха.

Вторият ден от престоя в Габрово започна с посещението в Интерактивния музей на индустрията, а след това и в Дом на хумора и сатирата.

От информация от екипа на ОбСНВ-Разград Габрово е посрещнал и изпратил младежите от Разград със своите предприемчиви и креативни хора, запазили духа на предците си и смело с присъщата си работоспособност и добрина продължаващи по пътя на живота.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе