Откриха второто издание на фестивала „Читалищата – живото наследство на България”

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев откри второто издание на фестивала „Читалищата живото наследство на България”. Тази година читалищният празник се провежда на сцена „Ронда” в Градския парк, а част от него е и Регионалният преглед селекция за Националния събор на българското народно творчество „Копривщица-2022”. Фестивалът се организира от Община Разград и РЕКИЦ”Читалища”, а регионалният преглед селекция – със съдействието на Областния управител.

YouTube

В приветствието си заместник-кметът Добрин Добрев изрази своята признателност към самодейците за волята, с която изпълняват своята мисия – да запазват българския бит и култура, да преминава той през примата на съвременните реалности и да се предава на идните поколения. Г-н Добрев заяви, че богатият културен календар на Община Разград нямаше да е същият без участието на читалищните състави от региона. „Затова в културния календар вече има собствена дата за читалищата, време и място, където можете да покажете своите умения и талант, богатата дейност, която развивате” – каза г-н Добрев. Той се обърна и към малките зрители на културното събитие с призив да попиват от родители, баби и дядовци традициите, каквито няма никъде по света, като уникалните български шевици, песни и танци.

Участниците във фестивала бяха приветствани и от заместник областният управител Драгомир Златев.

Фестивалът започна с Регионалния преглед селекция за Националния събор на българското народно творчество „Копривщица – 2022“, в който са записани 227 участника – 17 състава и 8 индивидуални изпълнители от пет от седемте лудогорски общини – Разград, Кубрат, Исперих, Лозница и Цар Калоян. Няма ограничения за броя на съставите, които ще представят Лудогорието на събора на 5-7 август. Кои от участниците отговарят на критериите за участие в националния събор определя жури с председател на журито доц.д-р Анна Щърбанова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и членове: етнологът и зам.-директор на РИМ-Разград Даниела Ганчева и хореографът Здравко Вутов. Сред основните изисквания е участниците да представят автентичен, а не обработен фолклор. В зависимост от жанра, който представят, имат времево ограничение за изпълнението си – от 2 до 15 минути.

След като приключат изпълненията на участниците в Регионалния преглед селекция, журито ще се оттегли на заседание, за да определи допуснатите до националния събор, читалищният празник на „Ронда“ обаче продължава.

Във фестивалната програма „Читалищата – живото наследство на България“ участват близо 200 изпълнители – 21 състава и 4 индивидуални изпълнители от седемте общини в Разградска област. Те ще представят обработен български фолклор, обработен и автентичен турски фолклор, както и съвременни песни и танци. Участниците са повече от миналата година, целта на събитието е да се превърне в традиционен форум, на който читалищата да демонстрират основни моменти от работата си през годината.

Според предварителната програма тази част от фестивалната програма започва в 13,40 ч., ще продължи до около 17,00 ч.

През целия ден представители на осем читалища обучават желаещи да придобият нови умения в различни занаяти в обособен работилнички близо до сцената на фестивала. В работничките може и да се закупят традиционни артикули и елементи от тях в съвременни предмети за бита. Това са:  НЧ“Просвета 1882“-Гецово с „Живото човешко съкровище“ Николинка Ангелова и уникалните шевици, които тя изработва; НЧ“Делиорман-2014“-Разград; НЧ“Слънчев лъч 1902“-Островче“, НЧ“Просвета 1871“-Благоево, НЧ“Съзнание 1963“-Просторно и НЧ“Съгласие 1891“-Осенец“, НЧ”Просвета-1883”-Гецово, НЧ”Просвета-1895”-Топчии и НЧ”Иван Вазов-1918”-Владимировци.

Край сцена „Ронда” има и няколко щанда с лакомства за децата, на единия има надпис „Заедно за Марти”. Средствата от вкуснотиите, които са предоставени от бизнесмените Исмаил Алишев и Денис Рафетов, ще бъдат преведени за лечението на болния 17-годишен разградчанин Мартин Христов. Пред щанда има и дарителска кутия в подкрепа на момчето.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе