Водене на коректно счетоводство на онлайн магазин – как се прави?

С нарастването на онлайн търговията в България, и с навлизането на все по-бързи смарт телефони и всеобщата свързаност на всички – не е чудно, че повече и повече хора пазаруват от интернет.

Удобно е, доста по-евтино е (често) и е изключително лесно. Но нещо, което не е лесно при онлайн търговията е нейното осчетоводяване.

YouTube

Точно това ще се обсъжда в този текст, както и това как всъщност то се прави правилно, за да сме коректни с информацията си сме потърсили помощ от експертите по темата – Acc-ConsultCo.com.

Има ли особености при счетоводство на онлайн магазин

Особеностите при осчетоводяване на един онлайн магазин са специфични за самия онлайн магазин, потока на поръчки, тяхното заплащане и техния размер.

Едно от най-особените неща е онлайн банкирането и плащането през виртуален POS терминал – там правилата за осчетоводяване изискват и изкарването на реални, физически документи.

Всеки месец, един търговец с онлайн магазин, е длъжен да изпраща информация към НАП, въпреки, че неговия POS терминал е автоматично свързан със системата на регулатора.

Друга е темата при доказване прихода от плащане при доставка, като данните трябва да се вземат от доставчика, ако самия търговец не осъществява саморъчно доставката.

В такива случаи е добре един търговец да бъде коректен, но и доста организиран при събиране на тези данни, тъй като особеностите при тях могат да се предпоставка за проблем, освен ако не са добре разпознати и адресирани.

Какво трябва да знаят всички онлайн търговци

Това, което всички онлайн търговци, особено тези боравещи с пратки отиващи към чужбина, е че ДДС-то се начислява на всеки продаден продукт.

То също така се начислява при сделки с логистични фирми, с тристранни доставчици и всякакви други услуги, които се ползват за сметка на фирмата.

За щастие има счетоводни кантори като Acc-ConsultCo.com, които са повече от компетентни по темата и могат да адресират всички специфики на вашата дейност, без да има засечки или изпуснати детайли.

Те могат да поемат грижата за малки, средни и големи онлайн магазини, при които текучеството на продукти и регистрацията им, е огромно.

Как се прави така, че да няма проблем при осчетоводяване

Най-добре, при счетоводство на онлайн магазин, да се наблегне на правилното водене на данни и то на време. Навременното водене на данни е най-добрият начин да се предпазите от грешки и проблеми с НАП.

Също така е важно да се възползвате от професионалните услуги на доверена счетоводна къща като Acc-ConsultCo.com. Те могат да ви помогнат със своя безкомпромисен подход към всяко задание – без да се налага да давате луди пари.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе