В събота се проведе 11-ият Капански събор в село Гецово

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев приветства участниците и гостите на 11-ия Капански събор, който се проведе днес в село Гецово.

YouTube

Г-н Добрев изрази радостта си, че е в Гецово, за да сподели емоцията на Капанския събор и надеждата, че още дълги години съборът ще е тук. Заместник-кметът сподели, че той самият е наполовина капанец и се гордее с това, че е потомък на тази етнографска група. „Капанците са били винаги автентични, оригинални, борбени, с висок дух и това им е помогнало да пребъдат във вековете. Едни от най-добрите во̀йни са били капанците, най-силните жени, които съхраняват българския дух, са капанките.” – заяви той, като честити празника на всички капанци и изрази увереност, че капанците ще пребъдат през вековете. Заместник-кметът Добрин Добрев пожела много здраве и приятни емоции на участниците и гостите на Капанския събор, както и догодина отново да се съберат, за да стане отново страхотен празник.

През целия ден на площада в Гецово звучаха фолклорни ритми. На сцената излязоха над 300 певци, музиканти и танцьори, предимно представящи капански фолклор, но и традициите на други етнографски групи, живеещи заедно с капанците в Лудогорието. Формациите бяха от Разградска, Русенска и Търговищка области.

Докато те пееха, свиреха и танцуваха, гостите на събора можеха да посетят работилнички за автентични занаяти, да закупят вкуснотии, да поседнат на бира-скара, а за децата имаше атракциони. Както на няколко масови събития, организирани със съдействието на Община Разград през последните месеци, и тук имаше дарителски кутии в подкрепа на болния 17-годишен Мартин Христов.

Поздрав за гостите на Капанския събор бяха концертът на Капански ансамбъл-Разград и изпълненията на гостуващата певица Румяна Попова. Тя е една от най-известните български народни певици, изпълнява песни от всички фолклорни области, авторски песни на фолклорна основа, има и джазирани варианти с Васил Петров. Има издадени 7 албума, предимно с македонски песни, печелила е награди от „Пирин фолк“ и други престижни конкурси у нас и в чужбина. Още на първата й песен – „Йовано, Йованке” – публиката се хвана на хоро.

Капанският събор се организира от: Община Разград, Кметство Гецово, РЕКИЦ “Читалища“ и НЧ “Просвета 1883“-Гецово.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе