Откриха 20-ия Панаир на киселото мляко, 20-годишна египтянка бе избрана за Кралица на Панаира

С плисване на менче с мляко заместник-кметът и изпълняващ длъжността Кмет на Община Разград Добрин Добрев откри в четвъртък 20-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти. Той пожела на жителите и гостите на града ни да са здрави и дълго да си спомнят за магията на това колоритно събитие, събрало на едно място танцьори от различни континенти, традиционни български вкусове, традиционни занаятчийски произведения и хора, които заедно се забавляват и наслаждават на прекрасния фестивал.

YouTube

На откриването на Панаира заместник-кметът Добрин Добрев връчи грамоти на тримата фотографи – Мехмед Азиз, Георги Тодоров и Антон Анастасов – автори на снимките, включени в изложбата „Панаирът през времето”, която до края на лятото може да бъде видяна на постоянната експозиция до Музикалния дом.

Атракция на откриването на Панаира бяха три овце от породата „френски джуджета”, които бяха част от танца в началото на церемонията, символизиращ подготовката за приготвяне на киселото мляко. Трите малки овце, предоставени за откриването на Панаира от ферма „Paradise”-с. Липник, бяха поставени в специална кошара, докато течеше церемонията, след нея предизвикаха най-голям интерес сред малките гости на Панаира, които наобиколиха съоръжението, за да видят рядката порода овце.

Церемонията по откриването завърши с хоро, на което се хванаха както част от официалните лица, така и танцьори от всички гостуващи танцови формации – Египет, Грузия и Мексико. Официални гости на откриването бяха двете гостуващи делегации от градове-побратими на Разград – румънският Кълъраш, водена от кмета Мариус  Григоре Дулче и немския Витенберге, водена от председателя на комисията по култура към Градския съвет Уве Флакер. Сред официалните лица на откриването бяха и: председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметовете Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Хабибе Расим, секретарят на Община Разград Нели Добрева.  

Следващо в програмата бе едно от най-атрактивните традиционни събития от Панаира – Изборът на Кралица на Панаира. 11 момичета от танцовите състави, участващи в културния празник, се включиха в надпреварата. Коя е най-красива определи жури в състав: председател Светослав Стойчев – директор на Капански ансамбъл-Разград и членове – главният редактор на вестник „Екип 7” Митко Ханчев и легендарният вратар на ПФК”Лудогорец 1945” Владислав Стоянов. Конкурсът бе в три тура: в първия момичетата дефилираха в национални костюми, във втория танцуваха традиционен за техния народ танц, а в третия потропаха ръченица. Короната спечели 20-годишната учителка по гимнастика и балет от Египет Хамса Абдалмонейм, чието любимо занимание са танците.  На второ място остана танцьорката от ТА”Булгарика” към ЦПЛР-Център на работа с деца-Разград Гергана Иванова, а на трето – 12-годишната грузинка Кети Чхартешвили. Уникалната корона, изработена от художничката Таня Стоянова, бе поставена на главата на победителката  от заместник-кмета Добрин Добрев, лентите на победителката и подгласничките поставиха членовете на журито.

Трите красавици заедно с Градския мажоретен състав към ЦПЛР ЦРД  и Градски духов оркестър поведоха дефилето от площад „Независимост” към площад „Момина чешма”, където пред пълен площад се проведе първият вечерен концерт на гостуващи фолклорни състави и две български формации – Детски танцов ансамбъл „Лудогорче” и Капански ансамбъл-Разград.

Публиката на площада се наслади на атрактивните изпълнения на четири формации от три държави от три различни континента. Фолклорната група „Алианца“ е от най-стария град в Северно Мексико Салтильо. Съставът съществува от 1999 г. В него участват млади артисти, които реализират проекти, свързани с традициите и обичаите на местното население от преди испанската инвазия до 19 век. Танците от 9 мексикански региона се изпълняват под музикален съпровод от мариачи. На сцената на площад „Момина чешма“(Ларго) излязоха и изпълнителите от фолклорна  група „Елхориа“ от люлката на древните цивилизации Александрия. Това е една от най-добрите танцови формации в Египет, представящи страната на международни фестивали, пътуващи по линия на Министерството на културата в Египет. Съставите от Грузия са два. Ансамбъл „Абджари“ от столицата Тбилиси е създаден пред 1996 г.  Групата е носител на множество награди от международни конкурси, основното в дейността й е приносът в развитието на детската хореография в страната. Другата група от Грузия е Аджарския държавен академичен ансамбъл за музика и танци „Арсиани“ от Батуми. Той е основан през 1921 г., през 2016 г. получава статут на държавен ансамбъл. „Арсиани“ означава „орел“.

Със занимания за децата започва вторият ден от Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти – 29 юли, петък. Между 9,30 и 11,00 ч. преподаватели от ЦПЛР Център за работа с деца ще проведат детска работилница „Чудесия“. Цветомира Петрова ще покаже на малчуганите на и над предучилищна възраст как да си направят сами кукли от салфетки и прежда, а Жулиета Иванова ще ги научи на народни игри от времето на техните баби и дядовци. Това ще се случи в градинката пред Художествената галерия „Илия Петров“.

В програмата на Панаира за втория му ден е включено и забавното състезание „Да правим таратор, а не терор“. В него отбори от фолклорните състави, които гостуват на Разград на щафетен принцип ще направят традиционната българска студена супа таратор. Състезанието започва в 17,30 ч. на площад „Независимост“ около фонтана пред Общинския културен център.

20,00 ч. е началният час на дефилето на художествените състави от площад „Независимост“ към площад „Момина чешма“, което отново ще водят Градският духов оркестър, Градският мажоретен състав, Кралицата на Панаира и двете й подгласнички. В 20,30 ч. започва концертът, в който ще участват: Фолклорна група „Алианца“ от Мексико, Фолклорна група „Елхориа“ от Египет, Ансамбъл „Абджари“ и Държавен академичен ансамбъл за музика и танци „Арсиани“ от Грузия, група „Фолклоритъм“-Ловско, Детски танцов ансамбъл „Капанче“ и Ансамбъл „Българин“-Варна.

Вечерните концерти се излъчват на сайта на телевизия КИС 13 и на Община Разград.

И във втория ден на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции на централните разградски улици в над 100 шатри и щандове произведените от тях продукти ще представят занаятчии, производители на млечни продукти,производители на мед и пчелни продукти, читалища от региона, както и щандове с благотворителни каузи.

Община Разград призовава посетителите на събитията от Панаира да спазват актуалните противоепидемични мерки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе