Становище на Община Разград относно бъдещето на Филхармонията

Община Разград излезе със становище във връзка бъдещето на разградската Филхармония. Преди дни в медиите се появи информация, че се готви масово разпускане на част от музикантите и намаляване на камерния състав.

Ето какво гласи становището на общината:

YouTube

В сферата на културата Община Разград винаги е имала ясна и последователна политика, която неизменно е отстоявала през всичките години. В духа на тази политика тя не позволи да бъде закрит нито един професионален културен институт от 1989 г. досега. Няма да позволи това да се случи и през настоящата и следващи години.

Във времената, когато в страната масово закриваха театри, оркестри и професионални танцови ансамбли, разградските културни институти оцеляха благодарение на местната власт, подкрепена от културната общност в града. Съхраняването на професионалните културни институти за местната общност е важно, защото те задават естетическия модел, върху който да стъпват любителските театрални, музикални и танцови състави, за да се развиват и привличат все повече и различни поколения разградчани към тези изкуства.

Искаме да припомним на сегашното ръководство на ТМЦ, както и на всички наши съграждани, какви усилия положи Община Разград, за да съхрани своите професионални културни институти през 2013 и 2014 г. Тогава търсихме и намерихме варианти и съмишленици, за да защитим разградската кауза. Успяхме благодарение на разбирането и подкрепата, както на отделни личности, така и на цялата разградска общественост. В тази връзка Разград винаги ще бъде признателен на тогавашния министър на културата Петър Стоянович, заместник-министъра на културата Васил Василев, който сега е директор на Националния театър „Иван Вазов“, на народния представител от Разградски регион Татяна Буруджиева. Позициите на Разград на местно ниво отстояваха тогавашния и сегашен кмет Денчо Бояджиев и тогавашният областен управител Стоян Ненчев.

Именно вследствие на действията по защита на разградската кауза с Постановление на Министерски съвет от 6 март 2014 г. бе създаден Театрално-музикален център-Разград. Според текста на постановлението той обединява: Драматичен театър „Антон Страшимиров“, сцена „Назъм Хикмет“ и Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“. Дейността на ТМЦ е свързана със създаване и разпространяване на спектакли в областта на театралното, музикално-танцовото, симфоничното и камерното музикално изкуство.

Община Разград предостави безвъзмездно две сгради публична общинска собственост за дейността на ТМЦ – Общинския културен център (Новия театър) и зала „Филхармония“. Общината пое изцяло издръжката на сградите – ток, вода, газ, ремонтни дейности на сградите  и имуществото в тях, годишно разходите възлизат на около 150 000 лв.

Припомняме тези факти, за да заявим за пореден път: Община Разград застава твърдо и категорично зад всеки един от трите културни института в ТМЦ, споделя солидарно финансовата им издръжка и подкрепя всяка тяхна инициатива. Разград има нужда както от Драматичен театър „Антон Страшимиров“ и Сцена „Назъм Хикмет“, така и от Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“. Готови сме да изслушаме ръководството на ТМЦ и техните аргументи по повод Разградската филхармония. За нас обаче е важна и позицията на самите музиканти, поради което държим да чуем и мнението на настоящия  ръководител на Филхармонията Иван Стоянов и на дългогодишния ръководител, сега съветник, Красен Иванов. Община Разград винаги е отворена за диалог, но в същото време е готова да се противопостави на всички опити за посегателство върху културните институти в ТМЦ, заплашвайки тяхната цялост.

Каним ръководството на ТМЦ и представители на Разградска филхармония през следващата седмица – 8-12 август – в удобно за тях време след предварителна уговорка  на среща-дискусия в Община Разград за състоянието и перспективите пред Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе