Отново скок в цената на газта за новия месец

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. септември в размер на 353,21 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.  

Комисията определи цената след извършен анализ на внесените на 1.09.2022 г. от „Булгаргаз“ данни и документи. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три източника: Количеството газ по Четвъртото споразумение към договора за доставка на природен газ от компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г. ;  Количества природен газ, осигурени по сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/;  Количества от търг „тип аукцион“ на платформата на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД. В заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ „Чирен“.  

YouTube

Утвърдената от Комисията цена на природния газ е по-ниска от предложената от „Булгаргаз“. Регулаторът установи, че в цената на природния газ са включени неправомерно разходи, които са извадени от общите разходи за цената на природния газ за м. септември 2022 г.  

Водеща причина за високия ръст на цената за м. септември е продължаващото през м. август повишение на международните цени на природния газ в резултат от военната агресия на Русия в Украйна. Силно намалените или спрени доставки от страна на „Газпром“ водят до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки. Допълнителен негативен фактор е и повишеният курс на американския долар, който е ценообразуващ елемент.  

Независимо от увеличението данните показват, че утвърдената цена на природния газ за м. септември е значително по-конкурентна в сравнение с цените на европейските газови пазари за доставки през септември, които са на нива от 232 EUR/MWh /453лв./MWh/.

 По-ниската цена за българските потребители се дължи на благоприятните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на значително по-ниска цена, тъй като зависят изцяло от цените на петрола за период от 6 месеца назад. Освен това в ценовия микс на „Булгаргаз“ са включени доставки на количества природен газ от проведените на Газов Хъб „Балкан“ търгове „тип аукцион“, които са на много конкурентни цени.  

На проведеното на 30.09 открито заседание изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Деница Златева заяви, че със старта на интерконектора „България-Гърция“ от 1 октомври т.г. се създават реални предпоставки за формиране на максимално добра цена за м. октомври. Причината за това е, че страната ни вече ще може да получи пълните количества газ по договора с Азербайджан, които са на изключително изгодна цена. Дружеството ще участва в търговете на терминала Ревитуса за резервиране на слотове и за регазификация през 2023 г., с което да се гарантират бъдещи доставки на втечнен природен газ.

„Постигнатите цени на проведените аукциони на платформата на Газов Хъб „Балкан“ доказаха, че е възможно да се осигурят изгодни доставки на природен газ. Комисията подкрепя изцяло намерението на обществения доставчик да продължи  провеждането на търгове на тази платформа, както и да бъде активен участник на годишните търгове на терминала Ревитуса“ подчерта на заседанието председателят на КЕВР доц.Иван Иванов. Според него количествата от търговете на Газов Хъб „Балкан“, заедно с тези от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ, могат да осигурят изгодни цени за българските потребители и да покрият изцяло нуждите на страната.

 Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за м. септември е публикувано на интернет страницата на регулатора.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе