Клуб „Хан Аспарух“ взе участие на състезанието по бразилско джиу-джицу във Варна

На 03.08.2022 г. в Национална спортна база „Спорт палас“, гр. Варна се състоя състезанието по бразилско джиу – джицу с кимоно и без кимоно, под наименованието Black Sea Open 2022. Бразилското джиу – джицу, което често е наричано за по-кратко BJJ (от Brazilian jiu-jitsu) е едно от най-практикуваните бойни изкуства при свободните боеве ММА. Това е бойна система, която еволюира паралелно с MMA спорта. Основата е взаимствана от други бойни изкуства, включващи захвати и ключове, като джудо и самбо. Освен, че бразилското джиу – джицу е неизменна част от тренировките по смесени бойни изкуства (ММА), то се практикува и като отделен спорт. Бразилското джиу – джицу е бойно изкуство съчетаващо в себе си, както боен спорт, така и система за самоотбрана, което се фокусира върху граплинга и по-специално играта на земя. Изкуството произхожда от японските бойни изкуства – традиционно джу-джицу и кодокан джудо и се заражда в началото на 20 век, когато в Бразилия с тези спортове започват да се занимават братята Карлос и Хелио Грейси, които в крайна сметка видоизменят и подобряват много от вече известните техники от тези спортове.

YouTube

В спортното мероприятие участие взеха над 80 състезатели от България и Украйна. Клуб хан Аспарух бе представляван от четирима свои състезатели – при юношите, дивизия бели колани, бразилско джиу джицу без кимоно: Даниел Маринов в категория до 61,5 кг., Галин Георгиев и Серкан Салим в категория до 71,5 кг и Ивайло Русев, в категория до 88,3 кг., дивизия бели колани, бразилско джиу джицу без кимоно, който макар и 16-годишен се състезава при мъжете, тъй като нямаше опонент в неговата категория при юношите.

И четиримата състезатели на клуба са дебютанти, като се състезават за първи път по правилника на Международната федерация по бразилско джиу-джицу.

Най – лекият състезател на клуба – Даниел Маринов достигна до финала, където успя да приложи задушаваща техника – гилотина, с която успя да откаже своя противник и се окичи със златния медал в категорията. Поради липсата на опит Серкан Салим загуби своята среща срещу доста по опитен съперник, който спечели златния медал в категорията. Галин Георгиев след две победи на татамито, достигна до финалната среща. Двубоят бе най – оспорваният при юношите, като и двамата състезатели не успяха да реализират точков актив, но поради по – голямата активност, победата бе присъдена на състезателя от Бургас. Макар и 16-годишен Ивайло Русев достигна до финала, където загуби от доста по опитен състезател с минимален пасив от 2 точки.

Клуб хан Аспарух с треньори Хубан Соколов, Павлин Колев и Мирослав Костадинов, осъществява спортно – тренировъчна и спортно състезателна дейност в спортовете – смесени бойни изкуства (ММА), граплинг и бразилско джиу джицу, в собстена зала, находяща се на адрес: гр. Разград, ж.к. „Васил Левски“, блок „Кокиче“, вх. А, партер.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе