Изложба на часовници и календари показва музеят в Разград

Изложба от колекции на часовници и календари ще бъде открита в 10.30 часа на 17 септември /събота/ в къщата музей „Акад. Анание Явашов“ в Разград.

Експонатите са от фонда на Регионалния исторически музей /РИМ/ и ще бъдат показани по повод Европейските дни на културното наследство.

YouTube

По време на своеобразната разходка във времето посетителите ще могат да видят часовникарски инструменти, механични часовници от началото на XX век насам и най-съвременни електронни уреди за отчитане на милисекунди, секунди, минути и часове. Сред експонатите са стенният часовник от сладкарница „Касамакови“ в Разград и будилникът от дома ва Гани Чернев.

В изложбата са и образци на календари, които проследяват различните форми за отмерване на времето още от праисторията – в текст и снимки.

На откриването часовникарят Димитър Маринов ще разкаже любопитни неща за занаята, а колегата му Илко Колев – за историята и поддръжката на най-стария часовник в града – този на Часовниковата кула.

Изложбата е част от инициативите на РИМ – Разград, посветени на 135 години музейно дело в града и Европейските дни на културното наследство.

Тъкмо по повод Европейските дни на културното наследство в неделя /18 септември/ разглеждането на постоянната археологическа експозиция на музея /до Археологическия резерват „Абритус“/ ще бъде безплатно.

Европейските дни на културното наследство се провеждат от 1984 г. по идея на френския министър на културата Жак Ланг, който иска да осигури безплатен достъп на различни слоеве от населението до паметниците на културата. Първоначално това се случва в рамките на един неделен ден. От 1991 г. инициативата е двудневна. Прегърната е и от други страни в Европейския съюз.

В България е популярна още от края на 90-те години на миналия век. Разград като част от цялото е съпричастен и през годините назад се е включвал под различни форми, включително и къщата музей „Анание Явашов“, която сега домакинства на изложбата от колекции на часовници и календари.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе