Под знака на значими годишнини ще премине новият творчески сезон на Театрално-музикален център – Разград

На 4 октомври, ТМЦ-Разград, ще представи премиерния спектакъл „Свекърва“, по Антон Страшимиров, посветен на 100-годишнината от създаването на общински театър в Разград, 75 години от обявяването му за професионален и 150 години от рождението на автора – патрон на театъра.

Класическият текст от Антон Страшимиров ще бъде поднесен на публиката от актьорите: Анелия Шишкова (гост), Атанас Петков (гост), Елена Хрант (гост), Иван Иванов, Марияна Бранкованова, Мариела Топалова, Петьо Горанов, Росица Кехайова, Цветана Благоева, Цветан Николов

YouTube

Сценичният прочит е на Директора на ТМЦ- Таня Карбова

Сценография и костюми: Виолета Радкова

Музикално оформление: Михаил Шишков – баща

Каква е ролята на жената-майка, която в онова смутно време остава сама и понася тежестта да бъде отговорна за дома, поминъка, възпитанието и образованието на децата? Кои са обстоятелствата, довели до това жената да поеме и отговорностите на мъжа? До какво водят различията между поколенията, липсата на диалогичност между авторитетната българска майка и младите, които вече имат свое семейство? Отговорите на тези въпроси са  акцент в режисьорското решение на спектакъла, представени на публиката през комедийния ракурс, с привкус на сатира.

Текстът на Страшимиров, написан преди повече от сто години, има своето актуално звучене и днес.  Чрез хумор, пиесата ни дава възможност да осъзнаем обществените отношения, собствените си национални особености, ограничения, слабости, меркантилност,  за да достигнем до своите избори и компромиси, направени от любов.

Билетите за премиерния спектакъл са в продажба на касата на ОбКЦ и онлайн на адрес: https://entase.to/dQ

Цените са 15 и 18лв. Ученици,  пенсионери и групи ползват отстъпка от обявената цена.

Като жест към своите зрители, ТМЦ-Разград  ще предостави на всеки зрител, закупил билет за „Свекърва“, възможност за отстъпка за следващо представление от програмата на театъра през настоящия сезон.

Друга изненада и комплимент към публиката на разградския театър ще бъде ретроспективната изложба, която ще посреща зрителите във фоайето на ОбКЦ преди началото на спектаклите през новия сезон. Чрез запечатани спомени от емблематични моменти от театралната история и костюми от обичани представления, зрителите ще могат да се върнат назад във времето и да се докоснат до богатата театрална история.

Спектакълът „Свекърва“ ще бъде само началото на редица нови проекти и значими събития, представени и от трите звена на ТМЦ- Разград.

Драматичен театър „Антон Страшимиров“ ще представи още едно премиерно заглавие, през месец октомври. На 20.10 зрителите ще имат възможност да видят на разградска сцена популярния актьор Владислав Карамфилов – Влади Въргала, като част от актьорския екип на спектакъла „Обир“, от Джо Ортън.

Режисьор на „Обир“ е познатата на разградската публика Надя Асенова. Под нейна режисура е емблематичния за театъра спектакъл „Ревека“, от А. Страшимиров,  за който през 2007г. театралният колектив на ДТ ”Антон Страшимиров”- Разград и гост-режисьорът Н. Асенова са носители на наградата “Златен Пегас”.

В спектакъла „Обир” дебют на разградска сцена, ще направят младите попълнения в трупата на театъра Габриела Димитрова и  Стефан Мараджиев.

Другото звено на ТМЦ- Филхармония „Димитър Ненов”, също ще представи нови проекти през творчески сезон 2022-2023, отново посветени на годишнините.

В края на м. Октомври- 24-27.10, в Разград ще се проведе Седми международен конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов”, в който могат да вземат участие български и чуждестранни пианисти на възраст от 16 до 30 години.

Ще продължи инициативата да се организират мастър- класове,   да се канят популярни гост-диригенти и солисти.

Още една годишнина, ще бъде отбелязана от артистите от сцена „Назъм Хикмет” – 120 години от рождението на Назъм Хикмет. На тази годишнина, ще бъде посветена новата продукция „Песните танцуват”. През изминалите летни месеци, музикално- танцовият спектакъл пожъна успех пред публиката в различни дестинации в България, през есента ще бъде показан и на разградската публика.

И през новия творчески сезон ще продължи започналата през миналата година инициатива ТМЦ да възпитава младата си публика. Малките зрители ще имат възможност да посетят няколко гостуващи куклени представления и премиерен коледно- новогодишен спектакъл, по който вече се работи.

На 8.10 от 11 ч във фоайето на ОбКЦ, ще гостува постановката „Гарджето певец“ на ДКТ „В.Друмев“- гр. Шумен.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе