Община Кубрат актуализира бюджета си за ремонти и строителство

Местният парламент в Кубрат проведе деветото си редовно за тази година заседание, на което бяха гласувани и приети общо 11 докладни записки. Вносители на докладите бяха Кметът Алкин Неби, Председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеов, заместник-кметът Женифер Пойраз и заместник-кметът Мирослав Йорданов.

Още в началото на заседанието мнозинството съветници одобри актуализация на бюджета на Община град Кубрат за 2022 година, като с „въздържал се“ гласуваха единствено петима съветници. Актуализацията е необходима, тъй като с Постановление на Министерския съвет от 29 юли т.г., бяха отпуснати допълнителни средства към бюджета на Общината в размер на 332 600 лв., които ще са необходими за проучвателни, проектни и строителни дейности. Кметът Неби уточни, че допълнителният финансов трансфер ще е необходим при изготвянето на проекти за ремонт на междублоково пространство на ул. „8-ми март“ в град Кубрат, за ремонти на общинските пътища – Кубрат – Севар – Завет, с. Каменово и с. Равно, както и за изграждането на паметник на прабългарския владетел хан Кубрат, чието културно произведение ще е първото в Република България. По паметника на Кубрат, възседнал кон, вече се изготвя и технически проект.

YouTube

Съветниците одобриха също актуализираната бюджетна прогноза на Общината за периода 2023 – 2025 година на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности.

В третата докладна записка от днешната сесия съветниците единодушно, с 21 гласа, одобриха прехвърлянето на краткотрайни материални активи от Община Кубрат в размер на 4 309 лв., като първостепенен разпоредител с бюджет, на Районно управление – Кубрат.

Местните депутати одобриха заплащането на пътни разходи съгласно чл. 35, ал. 1, т. 2 и ал., ал. 2 и 3 от Постановление № 31 от 17 март 2022г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2022 година на МС и чл. 219, ал. 5 от Закона за предучилищното и училищно образование.

Парламентаристите одобриха допускане на паралелки от І до ХІІ клас под минималния брой ученици за учебната 2022/2023 година в общинските училища на територията на общината, както и на такива в детските градини и базите към тях.

Съветниците одобриха отдаване под наем на част от имот – публична собственост, чрез явен търг за срок от три години на помещение, находящо се на етажа на паспортната служба в град Кубрат.
Съветниците одобриха продажба на нива от землището на с. Мъдрево чрез публичен търг, като преди гласуването на тази точка, постъпи предложение от общинския съветник Орхан Бедиханов /ЗНС/, който предложи 90% от продажбата на имота, да се заложи в инфраструктурата и ремонт на проблемен пътен участък в началото на селото. Предложението на съветника обаче не беше прието, тъй като то бе подкрепено единствено от неговите съмишленици по група /общо 5 гласа/. Аргументът на мнозинството за отхвърленото предложение се състоя в това, че по този проблем Общината вече е запозната и работи по разрешаването му.

Общинарите определиха за представител на Община Кубрат, в лицето на кмета Алкин Неби, в извънредно общо събрание на акционерите на „МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Разград АД, както и неговия мандат за гласуване, който ще е „за“. Извънредното събрание ще разгледа няколко точки, като основната ще е за промяна на състава на Съвета на директорите на акционерите, поради кончината на д-р Гечо Жеков. Заместник на кубратския градоначалник при евентуално негово отсъствие ще е зам.-кметът Мирослав Йорданов.

На днешното заседание в Кубрат единодушно беше решено Общината да кандидатства и по Национална Програма, съфинансирана от Европейския социален фонд /+/за предоставяне на топъл обяд за 350 човека от уязвими групи за периода 2021-2027 година.

В края на редовната сесия местните парламентаристи коригираха определеният от предходното общинско заседание брой на съдебните заседатели към Окръжен съд – Разград за мандат 2023 – 2026 година. Промяната бе наложена след констатирани пропуски от Апелативния съд, като заседателите от Кубрат вече ще бъдат не четирима, а трима.

ОБЩИНА КУБРАТ АКТУАЛИЗИРА БЮДЖЕТА ЗА РЕМОНТИ И СТРОИТЕЛСТВО Местният парламент в Кубрат проведе деветото си редовно за…

Posted by Община Кубрат on Wednesday, September 28, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе