Росен Христов: Подкрепяме всички мерки, които биха стабилизирали цената на газа и електроенергията

„Подкрепяме всички мерки, които биха стабилизирали цената на газа и електроенергията”. Това заяви след извънредното заседание на министрите на енергетиката в Брюксел служебният министър Росен Христов. По думите му на днешния форум са приети мерки за стабилизиране на пазара на електроенергия. „В момента в България действа система за компенсиране цените на тока, която се финансира изцяло от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества. Идеята е към този фонд да се прибавят приходите от частните компании, които влизат в този списък. Смятам, че тази стъпка е правилна и справедлива”, каза Христов.

Относно темата за таван на цената на газа той разясни, че спорът е бил дали той да се отнася само за руския или въобще върху газа, който се купува в Европа. „Нашата позиция е, че ако се налага такава мярка, то трябва да бъде обща за всичкия газ и налагане на рамки само за руския газ ще представлява реално санкция, а не икономическа мярка за стабилизиране на пазара. ЕК взе под внимание всички коментари и продължават да работят по конкретни мерки, които ще бъдат обсъждани и евентуално гласувани на следващо заседание”, добави министър Христов.

YouTube

Той коментира и третия въпрос, обсъждан на днешното заседание в Брюксел, а именно изтичането на газ от „Северен поток“ 1 и 2. „В България приемаме този инцидент много сериозно, защото част от международната инфраструктура преминава и през страната ни. Трябва да се вземат мерки за повишаване на сигурността и охраната на такива обекти”, заяви енергийният министър.

В изказването си по време на заседанието Росен Христов заяви, че интервенциите в пазара не трябва да водят до нарушаване на доставките или до недостиг, защото по този начин биха предизвикали обратен ефект. Според него мерките трябва да са временни и да гарантират, че след тях участниците на пазара ще могат да функционират нормално.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе