Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за дрогиран шофьор, причинил катастрофа със загинал край Цар Калоян

Окръжен съд – Разград взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 42-годишния Йордан М, на когото е повдигнато обвинение за това, че на 03.10.2022 г. на път I-2 след Цар Калоян, при управление на МПС – товарен автомобил състоящ се от влекач и прикачено ремарке, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 56-годишен мъж, водач на автомобил „Мерцедес“, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества и деецът е избягал от местопроизшествието. Задържан е няколко часа по-късно близо до Търговище.

Представителят на Окръжна прокуратура – Разград изрази становище, че са налице изискуемите законови изисквания да бъде наложена най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“, като изтъкна, че обвиняемият има 30 нарушения на Закона за движение по пътищата. Осъждан е четири пъти – за управление на МПС след употреба на алкохол, на наркотични вещества, за държане на боеприпаси и огнестрелно оръжие.

YouTube

Представителят на държавното обвинение подчерта, че след зачестилите случаи на седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотични вещества, обществото е развило нетърпимост към подобни водачи и очаква от ответните органи действия, с които да се спре „войната по пътищата“.

Защитата на обвиняемия пледира за по-лека мярка, обосновавайки се, че няма категорични доказателства за авторството на деянието като тепърва ще се назначават и множество експертизи.
Съдебният състав, като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство прие, че съществува обосновано подозрение, Йордан М. да е съпричастен към деянието, за което е привлечен като обвиняем.

Заради обвинението му в извършване на тежко умишлено престъпление и заради тежестта на предвиденото наказание – от 3 до 15 години „лишаване от свобода“, както и заради начина по който е бил задържан и с оглед съдебното му минало, съдебният състав прецени, че е налице опасност лицето да се укрие и да избегне наказателна репресия, както и възможността да извърши престъпление.

Поради изложените съображения, съдът прецени, че към момента най- адекватната мярка за неотклонение, която следва да определи спрямо Йордан М. е най- тежката – „задържане под стража“.
Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Апелативен съд-Варна в 3-дневен срок.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе