Специализирана полицейска операция по безопасност на движението „Товарни автомобили и автобуси“ следващата седмица

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението „Товарни автомобили и автобуси“ ще се проведе следващата седмица. От 10 до 16 октомври контролните органи ще следят за спазването на скоростните режими, употреба на алкохол или наркотични вещества от водачите, използване на обезопасителни колани, проверка отчетите на тахографите, спазване на часовете за почивка, техническа изправност, нередовни документи и нарушения, свързани с ADR, разпоредбите на ЗДвП и КЗ.

Полицейската операция се организира от ROADPOL заради факта, че голяма част от тежките пътно-транспортни произшествия по пътищата на Европа са предизвикани от водачите на автобуси и товарни автомобили. Основните причини за злополуките с голям брой човешки жертви са неспазването на разрешената скорост за движение, неползването на регламентираните почивки, превоз на необезопасени товари и претоварването на камионите.

YouTube

Актуален пример за това са последните две тежки пътно-транспортни произшествия с участието на тежкотоварни автомобили, възникнали на 03.10.2022г. по главен път I-2, съответно в с.Осенец и преди гр.Цар Калоян, в посока гр.Разград, при които загинаха 2-ма души. При една от катастрофите водачът напусна местопроизшествието, като след проведени оперативно-издирвателни действия бе установен на територията на гр.Търговище. Пробата на този водач за употреба на наркотични вещества се оказа положителна. В засилените проверки ще се включат служители на Пътна полиция, както и на Териториална и Охранителна полиция с правомощия за работа по ЗДвП.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе