Възможностите за подобряване на гражданското участие обсъдиха на среща в Разград

Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметовете Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров участваха в среща с граждани на тема „Общината – по-близо до гражданите: Какво е направено и какво още следва да се направи”. Събитието бе организирано от Международния републикански институт (IRI) и Община Разград и е част от дейности от програмата на IRI за справяне с уязвимостите към корупцията на общинско ниво, които се провеждат през последната година.

На срещата програмният мениджър на Международния републикански институт за България София Петкова представи изследване, което IRI е направило в 10 български общини на тема „Оценка на уязвимостите към корупция на общинско ниво”. В него за всяка от общините са описани констатации и препоръки във връзка с уязвимостите към корупция. Намерението на експертите от IRI е не само да се идентифицират проблемите и пропуските, а и в обсъждане с работни групи по места, в които участват представители на местните власти и на граждански структури, да се предложат и конкретни решения.

YouTube

Пред участниците в срещата, след които имаше само двама граждани, въпреки, че срещата бе оповестена по различни комуникационни канали, бяха представени и част от въпросите и отговорите от изследването. От тях стана ясно, че около 30% от жителите на общината се интересуват от политически новини и информация, свързани с община Разград, 19% знаят кога се провеждат заседанията на Общинския съвет, 38% смятат, че е вероятно обикновените хора да влияят на решенията, които се вземат в община, други 38% смятат, че не е вероятно, а 24% отказват да отговорят на този въпрос.

Заместник-кметовете Мирослав Грънчаров и Добрин Добрев съобщиха, че след провеждането на изследването, в което са участвали 200 човека, са предприети още мерки, свързани с достъпността и прозрачността в работата на администрацията. Вече функционира автоматичен телефонен номер – 084 66 12 00, който насочва гражданите към отдела или службата, в която най-бързо ще намери отговор на проблема си, предстои въвеждане на система за управление на опашки чрез издаване на номер за фронт-офиса, за удобство на гражданите бе удължено и работното време на звената, в които се извършват основни административни  услуги.

Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев също сподели своя опит по отношение на прозрачността на работата на местния парламент, чиито заседания се излъчват онлайн, а гражданите имат право след предварително записване да се изказват в началото на сесиите. Аудио стриймингът на сесиите е от около 300-400 човека, видеото в момента на протичане на сесия се наблюдава от около 1500 човека, а с повторенията достига до 3000-3500.

София Петкова уточни, че препоръките от изследването, обсъжданията в работните групи и коментарите от срещата с гражданите ще бъдат обобщени и отново за всяка от десетте български общини ще бъде представен каталог от реформи, които могат да предприемат за подобряване на гражданското участие в местната власт.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе