Проф. Росица Ангелова представи новата си книга „Историческото образование през Възраждането“

На 1 ноември – Денят на народните будители – проф. д-р Росица Ангелова представи най-новата си книга „Историческото образование през Възраждането“.

А пред разградчани авторката бе представена от директора на Регионалния исторически музей Таня Тодорова.

YouTube

В уюта на дома на акад. Анание Явашов проф. Росица Ангелова – началник отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей в Разград и преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ каза, че е щастлива от факта, че книгата излиза в годината, в която честваме 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, 260- годишната от написването на „История славянобългарска“, която поставя началото на Българското възраждане и на процеса на формиране на националното ни самосъзнание като българи и нация и 60 години от акта, с който Българската православна църква канонизира йероманах Паисий Хилендарски за светец. И че премиерата на последния й научен труд в деня, в който се навършват точно 100 години откакто Денят на народните будители се чества като празник за пръв път, прави за нея събитието още по-специално.

„Защото посланията на Паисий за българска книжнина, църква и свобода стигат до неговите следовници през Възраждането и венецът на стореното е тях е раждането на Третата българска държава“, каза проф. Ангелова.

Книгата проследява развитието на историята като учебен предмет, появата на учебници, помагала и пособия по история и педагогика, тяхната специфика и оригиналност, както и връзките с европейските постижения в областта на историята в разглежданата епоха.

Сред дошлите на представянето на книгата на проф. Росица Ангелова бяха зам.-кметът Добрин Добрев и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, областният и зам.-областният управител Драгомир Златев и Найден Късов, преподаватели, бивши нейни студенти – вече учители.

Накрая проф. Росица Ангелова Ангелова благодари за интереса на разградската публика към нея и книгата й „Историческото образование през Възраждането“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе