Образователна и културна институция от Добрич сподели опита на д-р Надие Карагьозова

С цикъл от лекции свързани с превенцията,  съвременното образование, личностно развитие и себепознание , секретарят на МКБППМН-Кубрат гостува в добруджанския град в седмицата на толерантността и денят на християнското семейство.  По покана на директора на  Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост инж. Нели Петрова, кубратския секретар проведе среща с трите осми класа на школото, които бяха обект на превенция по различни теми. С интерактивни моменти,  минути за творчески задачи и излъчване на послания, възпитаниците на школото изработиха дърво на толерантността, като изписаха върху  цветни листа – как разбират толерантността, какво означава, как се проявява, за да стигнат до извода, че различията в света около нас, посрещнати с уважение и разбиране, всъщност водят до хармония и единство в многообразието, и че всъщност сме част от едно голямо семейство, в което всеки участва със своя език, бит, култура  и др. Учениците от профил фризьорство, разсъждаваха върху любовта, като   универсална категория и висша ценност, която всеки от нас притежава и я развива в различните й проявления през целия си живот и, че сътвореното с любов и от любов има стойност, и съдържание. Бъдещите шофьори на училището   дискутираха върху  опасностите, които крие големия град – лошия приятелски град, как лесно се става зависим от упойващи вещества, как се попада в капана на социалните мрежи, какво означава култура на пътя и др.

Серия от задушевни срещи с представители на различна възраст,   организира културната институция НЧ „Мевляна-2012“ в дните 18-20 ноември, на които се наблегна на чара на третата възраст или как пенсионерите да оползотворят пълноценно своето време.  С ученици, родители и самодейци се проведоха разчупени образователни игри, в които всеки имаше възможност да представи себе си по оригинален начин и да се почувства специален. Всички участници отчетоха ползата от подобни срещи, в които всеки има възможност да научи нещо ново, да сподели наученото и най-вече да сподели емоции с други хора. Читалището в района се откроява с много активната си и разнообразна дейност.  Похвала заслужава ръководството на институцията, която успява да привлича млади хора, което е предизвикателство за съвременното читалище.

YouTube

По време на посещението си кубратския секретар гостува   още в Младежкия дом в града на вечерта подготвена от доброволците по случай 16 ноември денят на толерантността  и поздрави всички младежи доброволци  , които оползотворяват свободното си време чрез творчество и остави послание на специалното дърво, оставено на входа на залата. С посещение в детската танцова школа „Жътвари“ кубратския секретар се убеди, че там където има желание, решения се намират, там където има кой да посее семенце, плодовете рано или късно идват, и  ролята на всички значими възрастни в живота на подрастващите е от голямо значение, а сред тях децата разпознават своите авторитети и модели на подражание.

 По време на срещите малчуганите от Добрич, бяха зарадвани от позитивните папки на кубратската комисия, която тази година проведе превенция и личностно развитие сред подрастващите чрез фолклора и народното творчество.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе