15 докладни записки приеха общинските съветници на ноемврийската сесия на местния парламент

15 докладни записки приеха общинските съветници на ноемврийската сесия на местния парламент. В дневния им ред днес имаше 16 предложения от Кмета Денчо Бояджиев, заместниците му и един общински съветник. Именно докладната на общинския съветник Руско Дянков от ВМРО-Кауза Разград бе най-дълго обсъжданата и претърпя корекции, а понеже касае изменение в нормативен документ – Наредба №14 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Разград – отново ще трябва да премине през едномесечно обществено обсъждане и публикуване на сайта на местната управа. Изменението на цените за ползване от външни лица на стаите в Средношколското общежитие се налага във връзка с високата инфлация, високите цени на енергоносителите и разходите за дезинфекция. Предложението за изменение по време на дискусията бе свързано не със стойността на таксите, а с прецизиране на възможностите за ползване. Така съветниците одобриха за двойно настаняване в стая да се плаща общо 30 лв., за единично – 15 лв., а при групови посещение от над 10 човека – по 10 лева на легло.

Останалите докладни записки бяха одобрени с различни мнозинства – между 17 и 30 гласа.

YouTube

Съветниците одобриха извършените корекции по бюджета през третото тримесечие на 2022 г. В този период са извършени 17 дарения в размер на 58 176 лв., които ще се разходват според волята на дарителите, извършени са 2 броя корекции на резервирания бюджетен кредит за 34 500 лв., както и 17 броя заповеди на Кмета по параграфи и 34 заповеди на ръководителите на второстепенни разпоредители с бюджет. С корекциите общият обем на бюджета на Община Разград за 2022 г. става 77 142 483 лв. при първоначална стойност при приемането му 70 511 107 лв.

Изменение на бюджета се наложи и във връзка с частичните местни избори в Дянково и Ясеновец. Остатъците от организационните разходи за тези избори – 31 027 лв. – бяха прехвърлени за разходи за изпълнение на мерки във връзка с КОВИД-19, като с тях ще се извърши ремонт на тоалетните на партерния етаж на сградата на Община Разград, които се ползват и от граждани, посещаващи фронт-офиса и деловодството на Община Разград. Остатъци спрямо предвидените първоначално средства има и от обществената поръчка за ремонта на велоалеята до „Пчелина“, както и за изготвяне на инвестиционен проект за ремонт на коритото на река Бели Лом. С тези суми – съответно – 4000 и 11 320 лв. ще се закупят съоръжения за поддържане на зелените площи в общината.

Одобрена бе и докладната записка за подписване на анекс към договор с фонд „ФЛАГ“ за кредит за изпълнение на проекта „Ремонт, обновяване на материално-техническа база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на град Разград“. Стойността на проекта, средствата по който все още не са преведени, е 6 904 966,45 лв., кредитът от институцията, която подкрепя българските общини при реализация на европроекти, е 5 739 572 лв., по-голямата част е погасена, а анексът е свързан с удължаване на срока за погасяване с една година – до 25 декември 2023 г.

Съветниците дадоха и предварително съгласие за изменение на цената на договора за обществена поръчка за ремонта на бул. „Априлско въстание“ в участъка от ул. „Пета“(автогара) до „Търговищко шосе“ и на ул. „Добруджа“ от ул. „Перистър“ до ул. „Княз Борис“. За ремонта на булеварда и на част от ул. „Странджа“ през 2021 г. бяха отпуснати 1 900 000 лв. от Министерски съвет. През настоящата година с други две постановления на Министерски съвет бе увеличен обхватът на уличната мрежа с двата описани по-горе участъка. За ремонта им бе проведена обществена поръчка и сключен договор в края на миналата година за 200 000 лв. Във връзка с увеличението на цените на основните материали за ремонт и на горивата изпълнителят е поискал преговори за анексиране на цената договора. Подобно действие е съобразено с изменение на Закона за обществените поръчки от август 2022 г. и Методика за изменение на цената на договор за обществена поръчка. По време на дискусиите се уточни, че средствата, отпуснати от правителството, са целеви и трябва да се изразходват до края на 2022 г.

Във връзка с годишната инфлация, както се случва в края на всяка година, бе одобрено актуализиране на договори за наем и аренда на земеделски земи от общински поземлен фонд с годишна инфлация за изтеклата стопанска година. Отчетената от Националния статистически институт инфлация е 18,7%.

Одобрение получиха и докладни за изготвяне на подробен устройствен план, за продажба на общински продаваем терен, за предоставяне безвъзмездно за управление на част от имот общинска собственост на Министерството на правосъдието, за продажба на имоти и учредяване право на строеж. Одобрено бе и предложение за отдаване под наем за 10 години чрез публичен търг с тайно наддаване на  Градския колодрум. Към момента той се ползва от СКК “Спринт“, като договорът изтича през декември 2023 г., но от колоездачния клуб са уведомили Община Разград писмено за желанието си и занапред да ползват под наем спортния обект, както и за намерението си да кандидатства по проект за реновиране на колодрума.

Заседанието на Общинския съвет започна с изказване на предварително записан гражданин. Маню Манев имаше коментари по 5 от докладните записки в дневния ред.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе