Дискусия за пътнотранспортните престъпления и нарушения в ПГТС „Христо Смирненски“

Съдия Доротея Иванова от Районен съд – Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районна прокуратура – Разград представиха днес темата „Пътнотранспортни престъпления и нарушения“ пред 33 ученици от 8 до 12 клас на ПГТС „Христо Смирненски“ Разград.

Още в началото на срещата лекторите акцентираха на това, че всяко едно общество, за да съществува, създава определени правила, които се отнасят и трябва да се спазват от всички.

YouTube

Съдия Иванова разясни, че управлението на моторно превозно средство изисква не само натрупването на специфични знания и умения, но и достигането на определена възраст – 18 години за да получат свидетелство за управление на МПС. Възрастта е ключов фактор за развитието на рефлексите, възможностите за бърза реакция и механизмите за справяне в критична ситуация, обясни още магистратът с конкретни примери.

Интерес и диалог предизвикаха темите за неразумното шофиране особено в градска среда, шофирането след употреба на алкохол, наркотици или енергийни напитки, както и нарушенията, които допускаме като велосипедисти и пешеходци. Коментиран бе и въпросът за популярните сред младите хора електрически тротинетки и трябва ли да има специални правила за тяхното управление.

Прокурор Цветкова обясни на аудиторията кои лица са наказателноотговорни. Тя информира младежите, че лицата от 14 до 18-годишна възраст носят наказателна отговорност за извършените от тях престъпления, но наказанията за тях са смекчени. Подчерта, че в случаите, когато е извършено деяние с по-ниска обществена опасност поради лекомислие или увлечение, преписката се изпраща в Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, където се налагат подходящи мерки за въздействие спрямо непълнолетните.

Дискусия предизвика споделена лична случка от директора на учебното заведение Димитричка Ангелова. Тя отправи апел към присъстващите да бъдат винаги внимателни на пътя, да уважават всички участници в движението, да уважават различните и да бъдат добри.

В края на срещата учениците получиха образователно-информационни материали, предоставени от Висшия съдебен съвет.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе