Лекоатлетът Лъчезар Вълчев е „Спортист на Община Разград за 2022 г.“

17-годишният лекоатлет Лъчезар Вълчев бе избран за „Спортист на Община Разград за 2022 г.“. Той събра най-много точки от гласуването на седемчленна комисия от журналисти и спортни деятели, точките на членовете на комисията се събират и сборът се умножава по предварително регламентирани коефициенти за конкурентност в състезанията, ниво на състезанията – национални, международни, балкански, европейски, световни, както и съобразно класирането на номинирания спортист. Комисията гласува за предварително направени от спортните клубове номинации. От 19 клуба, които развиват дейност на територията на Община Разград, 11 направиха предложения за някои или за всичките четири раздела на класацията „Спортист на годината“.

Победителят Лъчезар Вълчев е състезател от СКЛА “Лудогорец“ с треньор Красен Цонев. Роден е на 26 май 2005 г. Той е и най-младият в десетката на годината. През отминаващата 2022 г. най-големите му постижения на национално и международни нови са: първо място в дисциплината троен скок на националния шампионат за юноши до 20 години и първо място на европейско първенство за юноши до 18 години с резултат 15,76 м. Лъчезар Вълчев е №1 в класацията „Спортист на Община Разград за 2022 г.“ с 303,62 точки.

YouTube

На втора позиция е другият състезател от региона с постижение на европейски форум. 19-годишната Фатме Шабан е състезателка от СКБ “Лютфи Ахмедов“ с треньор Дениз Хамид. През 2022 г. е републиканска шампионка при жените в кат. 59 кг. и бронзова медалистка от Европейско първенство за девойки до 21 години в същата категория. Тя е с 289,05 точки.

На трето място е футболистът от ПФК “Лудогорец“ Кирил Десподов с 255,64 точки. Тимът е шампион на България за сезон 2021/22 г., достигна до групова фаза на турнира Лига Европа и 1/16 финали на турнира Лига на конференциите.

Четвърти в класацията е другият номиниран лекоатлет – Владислав Димитров – с 82,65 точки. 19-годишният състезател на СКЛА “Лудогорец“ е победител в националния шампионат по лека атлетика за юноши до 20 години в дисциплината мятане на диск с резултат 49,17 м., на балканско първенство в същата възраст е на шеста позиция.

Пети в класацията е колоездачът от СКК “Спринт“ Мирослав Минчев, който е победител на държавния лично-отборен шампионат в дисциплината 1000 м. от място и в отборен спринт.

На шеста позиция е състезателят от ШК “Абритус“ Ивайло Енчев с най-добри постижения през годината: първо място по ускорен шах на държавно индивидуално първенство и трето място в класическия шахмат на международния турнир „Георги Трингов“.

На седма позиция е Никола Комаровски от СКК “Будо“. През годината той е класиран на второ място в дисциплината кумите кат. 70 кг. на държавно първенство за младежи 16-17 г. и победител в същата дисциплина и възраст, но в кат. до 75 кг. на Европейско първенство по киокушин карате.

Осми в спортната десетка на Разград е Николай Йончев – състезател по културизъм на СК “Гладиатор“. През годината той е победител в дисциплината бодибилдинг до 90 кг. на турнир „Хеброс“, шести в дисциплина класическа физика на Европейско първенство и втори на Балканско първенство в дисциплините класическа физика и бодибилдинг до 90 кг.

На девето място е вторият борец в класацията. Хюсеин Динчер Ибрахим е държавен първенец от първенството за юноши до 21 години в кат. 61 кг., класира се на 20-то място на Европейско първенство до 21 години.

Десетката завършва с още един колоездач – Николай Станчев е победител в отборния спринт на държавно първенство и втори в дисциплината кейрин.

С пълно единодушие за „Отбор на годината“ бе избран мъжкият тим на ПФК “Лудогорец 1945“.

В категорията „треньор на колективни спортове“ победител е наставникът на ПФК “Лудогорец“ Анте Шимунджа, а при индивидуалните спортове – треньорът на „Спортиста на годината“ Красен Цонев. Лекоатлетка е и победителката в категорията „най-перспективен млад състезател“. Каролина Иванчовска от СКЛА “Лудогорец“ навършва 14 години утре, 1 декември. Тя е победител в дисциплината 400 м. бягане на национален шампионат за момичета под 16 години, класира се пета в същата дисциплина на международния турнир „Младост“ в още по-висока възрастова група – под 18 години.

Победителите в четирите категории ще получат наградите си – плакети и парични премии – на церемония на 9 декември.

Най-близко до окончателните резултати от класацията в десетката е един от членовете на комисията, която гласува за номинираните спортисти. Журналистът от вестник „Екип 7“ Димитър Кирилов е познал всичките 10 включени в класацията, като на точните места в окончателното класиране са 8 от имената, само две от позициите са разменени.  

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе