Профилирана гимназия „Васил Левски“, Исперих – работилница за вълшебства и мечти

Надникваме в светая светих на човешката вселена през усмихнатите очи на Алберт Айнщайн. Вдъхновени от една идея, момчета и момичета подчиняват хартия, ножица, дори и камък. И на неживата природа дават живот. С четки, бои и лепило създават. Спояват с обич Красота и мечти. Излъчват светлина и го правят за деца. Във въздуха се носи аромат на бор, канела, портокал…
* В митологичните представи на българина борът е символ на домашното огнище и семейния уют, на трайно щастие, разбирателство и хармонични взаимоотношения. Вечнозелената корона символизира безсмъртието на човешката душа, силата на волята, устойчивостта на характера. Двете срещуположни иглички символизират единството и хармонията между мъжкото и женското начало. Борът и елата са задължителен атрибут в култово-религиозните празници със семейна насоченост – Денят на християнското семейство (Въведение Богородично) и в цялостния коледно-новогодишен празничен комплекс. Специално място в обредността е отредено на боровата шишарка – с нея се свързват представите за плодовитост, дълголетие, добро физическо здраве, устойчивост и издръжливост.

*Канелата принадлежи към елементите на огъня и това определя магическите й свойства. Канелата е: защита, изцеление, пречистване, любов, подобряване на психичното възприятие, изясняване на съзнанието, придобиване на независимост, сила и самочувствие. През зимата ароматът на канела помага да се измъкнете от зимната меланхолия, затопля, съживява, стимулира към действие.
*Портокалът е плод, който носи щастие и обещава изпълнение на желанията.

YouTube

Община Исперих обяви провеждането на коледно-новогодишен базар на 7 декември от 17:30 часа, пред паметника на хан Аспарух. Участниците решават за какво ще използват събраните средства.
Тези наши момчета и момичета в своята приказна работилница решиха, че ще творят и ще дарят средствата от сътвореното на деца в нужда.

Ще бъде Коледа. Ще изгрее чудна звезда. Влъхвите ще дарят. Злато, ладан и смирна. Мъдрите ще дарят лекове. И Светлината ще победи.

Профилирана гимназия "Васил Левски", Исперих – работилница за вълшебства и мечти Надникваме в светая светих на…

Posted by Профилирана гимназия "Васил Левски" гр. Исперих on Tuesday, December 6, 2022

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе