Проведе се регионален инвестиционен форум в Плевен

Областният управител на област Разград Драгомир Златев и заместник-кметът на община Разград Мирослав Грънчаров взеха участие в проведения днес в зала „Плевен“ на Областна администрация Плевен регионален инвестиционен форум на тема „Приоритетни инвестиционни проекти и иновации – възможности и предизвикателства за икономическо възстановяване и развитие на регионите“.

Форумът е организиран от Областна администрация Плевен в партньорство с подкрепящи бизнеса организации.

YouTube

Участие в събитието взеха представители на министерства, областни управители и кметове на общини от Северозападен и Северен централен район, представители на Националното сдружение на общините в Република България, Асоциация на Дунавските общини и Регионална асоциация на общините „Централна стара планина“, представители на научните среди, сред които: Северозападен иновационен център по мехатроника, Северозападен иновационен център „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии и Инстититут за регионални изследвания и стратегии, организации като регионалните структури на трите камари в Плевен – на архитекти, инженери и строители, Търговско-промишлена палата Плевен, Стопанска камара – Плевен и Научно-технически съюз – Плевен, представители на бизнеса и др.

Във фокуса на двата панела на събитието бяха възможностите и предизвикателствата за развитието на регионите и бизнеса в контекста на новите промени в нормативните документи като Закона за регионалното развитие и Закона за насърчаване на инвестициите за интегрираните териториални инвестиции, приоритетните инвестиционни проекти и индустриалните зони, също и предстоящите покани за прием на проектни предложения по Националния план за възстановяване и устойчивост и стартовите проекти по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията 2021 – 2027 г. “.

Представяни бяха новите възможности за изграждане на индустриални паркове от нов тип в регионите, като предпоставка за привличане на инвеститори в сектори с висока добавена стойност, положителен търговски баланс и устойчиво икономическо развитие, с конкретизация за индустриалните паркове и зони в региона, вкл. Индустриален парк Телиш.

Заместник-председателят на УС на НСОРБ Донка Михайлова, кмет на Троян говори за водещата роля на сдруженията на общините в процеса на регионално развитие и преодоляване на регионалните диспропорции в контекста на панела, посветен на инвестиционни проекти и развитието на индустриални зони за икономическо възстановяване на регионите.

Представител на Национална компания „Индустриални зони“ презентира възможности за индустриалните паркове от нов тип, ориентирани към привличане на инвеститори от сектори с висока добавена стойност и устойчиво икономическо развитие.

Обсъден беше потенциалът на „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД, на Българска агенция за инвестиции и Българска банка за развитие, както и на общините и регионалните бизнес-сдружения и научни звена за ускоряване процеса на икономическо възстановяване на бизнеса и развитието на регионите за преодоляване на регионалните диспропорции.

Целта на форума е формиране на конструктивни партньорства между държавните власти, представители на местното самоуправление, на научни институти, университети и браншови организации за очертаване възможностите за решаване на проблемите в условията на публичен граждански диалог.

Един от основните мотиви на организаторите за инициирането на днешното събитие са съществуващите регионални диспропорции в социално-икономическото развитие на голяма част от общините в Северна България.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе