Киберпрестъпленията и дигиталната безопасност във фокуса на дискусии сред седмокласници в ОУ „Никола Икономов“

Съдия Николай Борисов от Районен съд – Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районна прокуратура – Разград изнесоха през седмицата беседи – част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“ пред учениците от 7. а и 7. в клас на ОУ „Никола Икономов“.

В 7. а клас съдия Борисов разясни структурата на съдебната система и какво представляват професиите „съдия“ и „прокурор“. Той дискутира с младите хора кои социални мрежи използват и по колко време отделят за това, каква информация споделят в профилите си, публикуват ли свои снимки, приемат ли покани за приятелство от непознати хора. Акцентира на опасностите, които ги дебнат в дигиталното пространство като вируси, онлайн тормоз, кражбата на самоличност, кражбата на лични данни, проследяването.

YouTube

Магистратът сподели и данни събирани в продължение на 20 години от Мрежата за безопасен интернет в Европа, оповестени от Комитета на ООН в доклад, според който всеки ден в мрежата дебнат над 700 000 педофили с цел да установят контакт с деца. Предупреди ги, че това са хора, които с месеци наблюдават своите жертви, изготвят им психопрофили – какво желаят, какво е интелектуалното им ниво, социални контакти, приятелски кръг и т.н.

С интерес учениците изслушаха и прокурор Цветкова, която им разказа за случай от своята практика на източена банкова сметка.

На един от последните въпроси „Как вкарвате хора в затвора?“,  магистратите обясниха подробно какво се случва на досъдебното и съдебното производство, както и кой изпълнява наложените наказания.

В 7. в клас съдия Борисов акцентира на същинските и несъщинските компютърните престъпления. С помощта на кратък образователен филм учениците научиха какви са опасностите за подрастващите  в интернет и в социалните приложения, които най- често използват.

Магистратите дадоха и ценни съвети – как децата да се отнасят към всяко съобщение от непознат или такова изискващо спешно предоставяне на лични данни, как да реагират при съмнение за подозрителни линкове към други страници и да бъдат особено внимателни, когато дойде момента да използват интернет банкиране.                   

Теми на дискусия бяха още измамите при интернет търговията, разликите между съдебните системи в България и САЩ, както и постоянното съревнование между хакери и „бели хакери“ /първите разработват нови вируси, а вторите разработват програми, които да пречат на вирусите да проникват в електронни устройства/.

Всички ученици получиха информационната брошура „Защита в дигиталния свят“, предоставена от Висшия съдебен съвет, а образователните беседи в учебното заведение продължават до 1 март.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе