Прокурори с беседа за агресията и хулиганството сред подрастващите

Прокурорите в Районна прокуратура – Разград Десимира Недкова и Зорница Цветкова представиха днес пред ученици от 7 „д“ и 5 „б“ клас на ОУ „Никола Икономов“ темата „Детското насилие. Наказателна отговорност на непълнолетните; Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Възпитателни мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им“.

На достъпен и съобразен с възрастта на учениците език прокурор Недкова обясни какви са функциите на прокурора. Изброи и някои от основните видове насилие – физическо, психическо и емоционално, които се проявяват сред подрастващите и от кой момент носят наказателна отговорност. Акцентира, че на 14 години децата вече трябва да могат да осъзнават постъпките си и последиците от тях, да знаят какво е разрешено, какво е забранено, кое е правилно и кое не, кое е добро и кое лошо, кое е престъпление. Разясни им, че когато ударят, обидят или се държат агресивно, ще понесат последиците на това свое поведение. Запозна ги с основните видове наказания, които могат да бъдат налагани на непълнолетните, както и с мерките за възпитателното възпитателно въздействие по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

YouTube

По време на срещата учениците научиха какво представлява хулиганството и какви наказания са предвидени по Указа за борба с дребно хулиганство.

За да бъдат разбрани по-лесно представените законови формулировки част от децата участваха в казус, свързан с физическо насилие и вербална агресия между съученици, след което обсъдиха кой какво лошо е направил в тази ситуация и кой какво наказание трябва да понесе.

Теми на дискусия бяха още набеждаването и лъжесвидетелстването, както и в кои случаи прокуратурата може да се самосезира. Учениците научиха, че нямат право да снимат деца и/или учители, както и да публикуват снимки или клипове без тяхното знание и съгласие в социални приложения.

В края на срещата магистратите отправиха апел към децата винаги да се поставят на мястото на другия и да спазват законите и правилата в обществото.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе