Буйна клада за Сирни заговезни в Кубрат

Традициите на Сирни заговезни спазиха за поредна година жителите на град Кубрат. Хората си поискаха прошка, малки и големи прескачаха накладения огън за здраве и хапваха вкусни лакомства. Празникът бе организиран от Община Кубрат и НЧ „Св. св. Кирил и Методий“.

За доброто настроение на всички се погрижи оркестър „Славяни“ с ръководител Румен Стоянов. Бяха изпълнени няколко фолклорни песни от младите възпитаници на читалището домакин – Алекс Евгениев и Даная Драганова.

YouTube

„Днес е Деня, в който младите взимат прошка от по-възрастните, за да започнем една нова, здрава, мирна и благополучна година. И така, както гори този буен огън, така да изгори и злото. Така да изгорят всички болести и неправди, радвайки се на един по-хубав и добър живот. Леки пости и весели празници на всички!“, каза в обръщението си към присъстващите завеждащият отдел „Просвета, култура, социални дейности и техническо обслужване“ към Община Кубрат Здравко Вутов.

Големият празник по стара традиция се отбелязва винаги в неделя /седем седмици преди Великден/ и в Кубрат беше почетен с песни и хора.

Според българската народна традиция празникът е границата между зимата и пролетта – природата, която се възражда. Вечерята на Заговяване е особено тържествена. Тя е последната преди започването на Великденския пост и за последно могат да се ядат млечни продукти, яйца и риба. На трапезата присъстват баница, сърми, яйца, мляко, сирене и задължително халва.

С БУЙНА КЛАДА, ПЕСНИ И ХОРА КУБРАТ ОТБЕЛЯЗА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИТрадициите на Сирни заговезни спазиха за поредна година…

Posted by Община Кубрат on Sunday, February 26, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе