Заключителни беседи за наказателната отговорност на непълнолетните, хулиганските прояви и дигиталната безопасност

В рамките на образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ дългогодишният наказателен съдия Николай Борисов от Районен съд – Разград отново влезе в класните стаи на ОУ „Никола Икономов“.

Днес пред ученици от 7 „г“ и 5 „а“ клас магистратът говори за детското насилие, наказателната отговорност на непълнолетните, проявите на хулиганство и възпитателните мерки зад деца при противообществени прояви.

YouTube

Съдия Борисов обясни на учениците, че с навършването на 14-годишна възраст децата вече са наказателно отговорни и носят наказателна отговорност за извършени от тях противообществени прояви, докато ненавършилите 14 години не носят наказателна отговорност, но подлежат на възпитание с конкретни мерки от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Коментирани бяха хулиганските прояви, които могат да бъдат извършени както с действия, така и с думи. На учениците бе разяснено, че първото условие за да има хулиганство е то да е извършено на обществено място; второто – да е извършено – видно, явно, пред повече хора и третото условие – да е засегнало някакви добри нрави – морални ценности за поведение в обществото. Магистратът ги информира, че има три вида хулиганство – дребно, едро и спортно, като последното е регламентирано в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. Обясни и какви наказания са предвидени за лицата, извършили всеки един от трите вида хулиганство.

Теми на дискусия бяха още какво е неизбежна отбрана и кога се стига до превишаване на пределите на неизбежната отбрана; могат ли да се разпитват и къде непълнолетни деца свидетели или жертви на престъпление; какви наказания получават серийните убийци; какви са най-тежките наказания според българското законодателство и наказуеми ли са обидите в социалните мрежи.

 По-рано тази седмица – в понеделник, пред ученици от 7 „б“ и 5 „в“ клас магистратът представи темата за киберпрестъпленията и как подрастващите могат да защитят адекватно личните си данни в интернет пространството.

Седмокласници и петокласници изгледаха кратък филм, след което бяха коментирани представените в него казуси с пострадали деца.

Като основни опасности бяха откроени вирусите, кражбата на лични данни и самоличност, както и чатовете с непознати /зад чиито профили често се крият педофили/. Децата научиха, че заразяването с вируси се случва например докато им предлагат безплатно най-новия Айфон, играят на игри или когато получат линк, върху който да кликнат.

Магистратът им обясни, че вирусите са различни. Едни могат да блокират цялата налична информация в телефона, след което да получат съобщение, че трябва да платят определена сума и тогава устройството ще им бъде отблокирано. Други вируси прониквайки в телефон или друго устройство целят да извлекат от там цялата информация – снимки, контакти, чатове, след което цялата тази информация вече да е видна за неограничен кръг хора.

В края на беседата съдия Борисов отправи апел към учениците – винаги, когато имат някакъв проблем да го споделят със своите родители. Те са ви най-безкористните приятели, подчерта още магистратът и обясни, че ако не могат с тях и се притесняват – да споделят с по-големите си братя и сестри, които вече са минали по този път и са натрупали някакъв опит. 

С беседата днес приключват посещенията на магистрати в ОУ „Н. Икономов“ за тази учебна година. На учениците бяха раздадени брошури, предоставени от Висшия съдебен съвет.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе