Правата и задълженията на учениците и трафика на хора дискутира днес магистрати и възпитаници на ПГИ „Робер Шуман“

Съдия Доротея Иванова от Районен съд – Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районна прокуратура – Разград изнесоха две беседи в ПГИ „Робер Шуман“ – част от Образователната програма „Съдебната власт- информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“

Първата тема, която те представиха пред ученици от 12 „а“ клас, бе „Основни положения в законодателството, свързани със статута на учениците – права и задължения. Правила за поведение в училище“.

YouTube

Още в началото на учебния час съдия Иванова облече своята тога и обясни на средношколците защо съдията и прокурора влизат в съдебна зала с тога. Разясни, че съдията не само води процеса, но и следи за процесуалния ред в залата, като подчерта, че е недопустимо явяването на граждани в неприлично облекло или с дъвка в устата.

Учениците имаха възможност да разгледат флаери свързани с основните права и свободи на децата. Запознати бяха с преамбюла на Конвенцията на ООН за правата на детето. В България тя е в сила от юни 1991 г. Част от действащото вътрешно законодателство е и Закона за закрила на детето, който се основава на следните принципи: зачитане и уважение на личността на детето; отглеждане на детето в семейна среда; осигуряване най-добрия интерес на детето; специална закрила на дете в риск; насърчаване на доброволното участие в дейностите по закрилата на детето; грижа в съответствие с потребностите на детето; осигуряване развитието на дете с изявени дарби; насърчаване на отговорното родителство; подкрепа на семейството; превантивни мерки за сигурност и закрила на детето; контрол по ефективността на предприетите мерки.

Пред средношколци от 11 „а“ клас лекторите представиха темата „Трафик на хора“. Коментиран бе казус, поставен от лекторите при предходното им посещение, като учениците бяха размишлявали задълбочено по него и отговаряха с охота какъв вид престъпления са извършени.            

Дискутирани бяха различните видове трафик: на хора, човешки органи, наркотици и ценни предмети. Единайсетокласниците демонстрираха позиция по темата и се получи добър диалог с лекторите. Съдия Иванова сподели и за случай от своята практика свързан с трафик и изнасилване.

Магистратите отправиха апел към младите хора, когато имат някакъв проблем да го споделят и търсят помощ от учители, родители или психолог за да бъде намерено адекватно решение. Засегнат бе и въпросът за възстановителното правосъдие, което се фокусира върху причинената вреда и начините за нейното възстановяване, осъзнаването на извършеното и на вината. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе