RAZGRAD PODCAST: От модните училища в Милано до ателие в Разград с Радина ‘D’Amore’ Василева

Рубриката Razgrad Podcast е създадена с основна цел да покаже, че успешни хора има и в малките градове и че развитието е възможно навсякъде, стига да си достатъчно упорит. Поредицата Razgrad Podcast ще Ви запознава с хора от малкия град с високи личностни и професионални успехи.

Вторият гост на рубриката е Радина Василева или по-позната като Радина ‘D’Amore’ – собственик на арт студио в град Разград. От малка Радина е заобиколена от всякакъв вид изкуство, но рисуването винаги е било нейната страст и, както обича да се шегува, при нея рисуването е преди всичко друго в живота, останалото е дошло след това. Още от дете иска да се занимава с моден дизайн  и да учи във Франция: „Няколко години преди да завърша гимназия дори си бях харесала училище във Франция и бях проучила какво е нужно за кандидатстване“ – споделя тя. Ходи на уроци по френски и изобразително изкуство, но в 11. клас научава за училище в Милано, което на момента я грабва и решава тайно да кандидатства, тъй като отзивите, които получава за мястото са много добри. Не казва дори на родителите си и когато я приемат, ги изненадва с решението си.

YouTube

Заминавайки за Милано, Радина няма конкретен план за това колко ще остане там, защото е от хората, които обичат да грабят с пълни шепи от живота и не пропускат дадените възможности. Очакванията й са скоро да не се прибере обратно в България. Когато се мести в Столицата на модата, тя обаче разбира, че животът там няма нищо общо с това, на което е свикнала. „Бях ходила в Милано и преди, но разликата между това да отидеш на екскурзия и да се сблъскаш с ежедневието и битовизма е огромна“ – споделя тя.

Учебният процес в чужбина също я изненадва, тъй като преобладават практическите занятия и има много стажове, а преподавателите са по-скоро като приятели: „Обучението ни там беше под видеонаблюдение и хора от различни модни къщи наблюдаваха нашата работа. Ако искаш да кандидатстваш за стаж или работа в някоя модна къща, те вече имаха информация за теб и бяха запознати с начина ти на работа“ – разказва тя.

Стажувайки в различни модни агенции, разградчанката е изключително амбицирана да даде най-доброто от себе си, но попада в света на модата, който е познат от филмите, и осъзнава, че това няма да бъде нейният начин на живот. Тогава решава, че иска да събере максимално много опит и знания, и след това да опита да създаде нещо свое: „Грабна ме хъса на хората и изключително високото ниво на работа, но работещите там бяха много напрегнати, забързани и намръщени, а аз съм тоталната противоположност“ – признава Радина.

По време на престоя си в Италия Радина усеща колко много всъщност й липсват близките и България – нещо, което не е подозирала, че ще усети. Преди да замине, тя се свързва с различни хора, живеещи там, за да получи информация за живота и всеки един й казва колко много му липсва България, което за нея е много странно: „Аз бях пълната противоположност – нямах търпение да заживея там и да се потопя в атмосферата, но когато навлезеш в техния начин на живот, вече нямаш време да се наслаждаваш на мястото и ежедневието ти е прекалено забързано, затова съм и много щастлива от избора си да се върна у нас“.

Когато се прибира в България, Радина решава да се занимава с мода, като нейната страст винаги е била висшата мода. Бързо стига до извода, че ще бъде сложно и недоходоносно това у нас, тъй като дрехите висша мода са по-скоро произведение на изкуството – малко хора биха закупили такава дреха. Другият вариант за нея е да създава дрехи по поръчка, но така трябва да осъществява чужди идеи, което означава да бяга от своята същност: „Поради тази причина реших да започна да изработвам бижута и да рисувам картини, като бижутата бяха от кожа, метал, природни елементи и дантела“ – разказва тя.

В началото Радина работи във Варна, но се прибира в родния Разград, защото това е мястото, където е отраснала, и осъзнава, че иска да се развива и твори именно тук. Още от малка прави скици на студиото на мечтите си и знае точно как иска да изглежда то с надеждата след време да намери такова място. Този момент също настъпва – разхождайки се в родния си град, Радина вижда помещение, което се отдава под наем – точно като това от нейните скици. Тя не се поколебава да го наеме и започва да развива своя бизнес.

Към днешна дата Радина ‘D’Amore’ се е отдала най-вече на рисуването: „ Разработила съм техника, която е една идея по-иновативна – на различни етапи смесвам картина, която е правена с бои пастели, с дигитална обработка, което ми позволява да използвам елементите, както пожелая“ – разказва тя.

Радина споделя също, че хората най-често търсят драматични и мрачни картини. Преди години самата тя също създава този тип картини и вижда, че търсенето е голямо без значение от цената, но усеща, че това не е нейното изкуства и поема риска да се наложи на пазара с друг вид картини – такива, които внасят позитивизъм и носят концепцията за мечтата, за лекотата в живота, чистите мисли и намерения.

Относно съчетаването на семейството и работата Радина разкрива, че това е възможно благодарение на подкрепата, която получава от най-близките си хора: „И двете ми деца още от малки са с мен дори когато рисувам. Имат много идеи и са моите най-добри критици и съветници“.

Наскоро Радина ‘D’Amore’ създава и  свой уъркшоп, като целта й е да провокира твореца във всеки един човек и той да създаде свое собствено изкуство. Наясно е, че за непрофесионалистите това би било стресово, затова прави контури като основа, за да може хората да бъдат по-спокойни, че ще се справят: „В края на всеки уъркшоп, както хората, които са дошли, така и аз виждаме, че всеки е използва различна техника, съчетал е различни цветове и всички накрая са много доволни и щастливи от резултата – това е и моят стимул“, категорична е Радина.

Освен рисуването, тя осъществява и друга своя мечта – да създава дрехи. Опитва да развие проекта си с години, но много пъти се сблъска с компании, които не могат да изпълнят точно това, което тя иска. Към този момент Радина вече е открила точните партньори и в момента изработва тениски и бански, като във всяка дреха оставя частица от себе си.

Радина ‘D’Amore’  е категорична, че е взела правилното решение да се завърне у нас: „Ако не се бях върнала в България, може би животът ми щеше да е тотално различен. Не мисля че щях да съм се реализирала до там, че да развивам изцяло мои идеи, а по-скоро щях да бъда служител на някого и да се подчинявам на неговата концепция“, сигурна е тя.

GIVEAWAY! Спечелете мечтателска кутия от Радина ‘D’Amore’ Василева! За целта, оставете коментар под видеото в YouТube канала на Razgrad Podcast до 28 април!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе