ОУ „Св. П. Хилендарски“ в Езерче e първото в област Разград, което стартира обучение по здравнообразователна програма „FAST Heroes 112″

ОУ „Св. Паисий Хилендарски“-с. Езерче  започна работа по здравнообразователна програма „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“. 

Образователната програма за борба с последиците от инсулт FAST Heroes 112/БЪРЗИ ГЕРОИ 112 e създадена през 2020 година и  е подкрепена от Световната организация по инсулт (World Stroke Organization) и Angels Initiative.

YouTube

В България има официалната подкрепа на Министерството на науката и образованието. Програмата е включена в националния план за борба с инсулта и има препоръка за реализация от министерството на здравеопазването. Официален партньор е българското дружество по неврология.

БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е част от инициативата „Училища за здраве в Европа“ на Световната здравна организация (WHO) и ЮНЕСКО (UNESCO).

 Доказано е, че децата лесно предават знанията си и влияят върху живота на своите близки.

FAST Heroes 112/БЪРЗИ ГЕРОИ 112 обединява идеята децата да избират свои любими баба и дядо, за да ги запознаят с най-важните симптоми на инсулт и как да действат в случай на спешност. Тази забавна, ангажираща и интерактивна образователна програма е съобразена и насочена основно към децата от 5 до 9 години. Тя ги учи на емпатия и им предоставя практически животоспасяващи умения. Образователната програма се фокусира върху уникалната връзка между децата и техните баби и дядовци, тъй като средната възраст на пациентите с инсулт е около 70 години. Бабите и дядовците даряват безусловна любов търпение и доброта за своите внуци.

Програмата ползва естествения ентусиазъм на децата да споделят знанията си у дома и така да научат всички в семейството как да разпознават симптомите на инсулта, за да действат уверено и бързо в случай на спешност. Целта е хората да потърсят медицинска помощ в първите 3 „златни“ часа, като така има 90% вероятност инсултът да бъде преживян без тежки и ужасяващи последици за пострадалите и техните близки. Здравното обучение се провежда в рамките на учебната програма на децата от техните учители, по специално изработени за целта учебници. Освен всяко дете, неговите родители и баби и дядовци получават животоспасяващи уроци и така чрез всяко дете знанията ще се предават на още поне 6 души в обществото.

 Инициативата е на фондация „Сърце до сърце за България“ .

През 1-я учебен час, който се проведе в ОУ „Св.П.Хилендарски“-с. Езерче с всички ученици от 1-4 клас под ръководството на Фатме Мурад (учител ЦДО), учениците приеха мисията, запознаха се с FAST Heroes 112/БЪРЗИ ГЕРОИ 112 чрез презентация. На първия урок присъства г-жа Зюлейха Карман – директор на училището и г-н Иван Русев-учител ЦДО (3-4 кл.).

Г-жа Мурад представи FAST героите на класа с анимационен видеоклип. По време на анимацията Томи-главният герой в програмата „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ им представи „магическия номер“ 112 и останалите трима герои. Томи  предизвика децата да приемат предизвикателство FAST герой 112 и символично им даде  маска на супергерой, която всяко дете изработи по време на часа  и си я постави на лицето. Всички ученици бяха много ентусиазирани от новото начало, от новите познания и най-вече, че могат да бъдат и те „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“.

Програмата се състои от 5 учебни часа. Всички родители  на учениците в начален етап са попълнили декларация за информирано съгласие и са регистрирани в платформата. След всеки час, родителите автоматично ще получават на имейла си информация за това, какво са научили децата.

Ръководството изказва специална благодарност към Елица Хадживълчева – председател на Фондация „Сърце до сърце“ за България за съдействието и възможността училището да работи по тази така полезна и интересна образователна програма.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе