Третокласници се запознаха с дейността на Районен съд – Разград и ОЗ „Охрана“

В Районен съд – Разград на 27 април се проведе „Ден на отворените врати“. Инициативата е традиционна за съда и винаги се провежда по повод Деня на Конституцията и професионалния празник на юристите – 16 април.

Първите гости – ученици от 3 „б“ клас на ОУ „Н. Икономов“ посрещна административният ръководител-председател съдия Нели Генчева. Малчуганите се запознаха отблизо с работата на ОЗ „Охрана“ – помощните средства и оръжията, които използват в работата си, автомобилите, с които транспортират задържаните лица и клетките за временен престой.

YouTube

В съдебна зала №1 съдия Генчева разговаря с младите хора като ги запозна със структурата на съдебната система призвана да защитава гражданските и човешките права на всеки, със страните в един съдебен процес и мястото им в съдебната зала. Обясни им кога деца могат да бъдат свидетели и в кои случаи се използва т. нар. „Синя стая“.

Всички имаха възможност да разгледат позиционираната във фоайето изложба с рисунки от конкурса „Най-добрият човек, когото познавам“ и да си направят снимки за спомен.

Паралелно Районен съд-Разград провежда съвместно с МКБППМН инициатива „Дни на отворените врати“ на тема „Законът и детето“. В рамките на почти три седмици – от 19 април до 5 май, в съдебна зала се провеждат беседи с ученици от четири основни и четири средни училища от град Разград, с които се цели постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система и повишаване на правната култура на подрастващите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе