Кубрат празнува 24 май

24 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура започна днес точно в 10.00 ч. с издигането на националния флаг и знамето на града, тъй като 24 май е обявен и за ден на град Кубрат.

Церемонията се проведе на площад „Възраждане“, а на нея присъстваха Кметът на общината Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете – Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, общински съветници, ръководители на отдели към Общината, местни общественици и много граждани.

YouTube

Слово по повод празника произнесе кметът Алкин Неби:

„Днес, на този прекрасен празник, посветен на българската просвета и култура, денят на славянската писменост и ден на град Кубрат, използвам случая да изкажа своята най-искрена благодарност към преподавателите от всички училища и детски градини в община Кубрат, за техния всеотдаен ежедневен труд и усилия, за обучението и възпитанието на нашите деца. Поклон пред Вас, уважаеми учители, възпитатели, просветители, културни и читалищни дейци и самодейци, за вашата енергия, постоянство и професионализъм в името на интелектуалното развитие на децата ни и всички нас. Пожелавам на всички учители, ученици, културни и читалищни дейци, журналисти и на всички съграждани най-вече здраве, успех и благоденствие! На добър час, скъпи абитуриенти! Успешен старт в живота и в бъдещата Ви професионална реализация! Бъдете свободни, отговорни, добри и достойни хора. Вървете, учете, изграждайте кариери, превземайте света, но не забравяйте нашата красива община и Родина!“, каза в обръщението си пред жителите и гостите на Кубрат кметът Алкин Неби.

След словото на кмета Неби по традиция бяха удостоени зрелостниците на годината. Отличия бяха връчени от кмета и ръководството на Общината и местния парламент. Удостоените с награда „Зрелостник на годината“ бяха възпитаниците на СУ „Христо Ботев“ в Кубрат – Алис Селимова, Арнел Кедик, Селин Неби, Хелин Байрактарова, Дерия Кър, Ния Данаилова и Синем Таир.
На церемонията бяха наградени и още седем ученици от СУ „Христо Ботев“ с отличен успех – Алим Алимов, Беррин Мустафа, Нели Йосифова, Синем Мурадова, Нелин Синадънлъ и Християна Няголова. Наградите бяха осигурени от Община Кубрат и от доставчика на телекомуникационни услуги VIVACOM.

След церемонията бе дадено началото на празничния концерт, който започна с песничка на група „Медни звънчета“ с ръководител Сийка Русева. Песничката „Мила кукла Барби“ изпълни мъничката Адел Кенар, която бе и най-малкият участник в концерта. На сцената прозвучаха народни и естрадни песни от Алекс Евгениев, Даная Драганова, Росиана Няголова, Аксевер Рамадан, Селайдин Тахир и Емре Рейханов.

На сцената в родния град на Лили Иванова фолклорни танци изпълниха подготвителният и Детски танцови състави към читалището с ръководител Гинка Панчева.
Модерни танци бяха представени и от кубратските възпитаници на Клуб по спортни танци „Фламинго“ с ръководител Йордан Йосифов.

Пред кубратска публика беше представено и красивото изкуство от направленията Ушу и кунг-фу на младите възпитаници от Клуб „Kalagia Association“, които демонстрираха завидни умения в бойното източно изкуство и философия. Старши треньор и основател на асоциацията е Мария Неделчева с помощник треньори – Искра Бонева и Велизара Светлозарова.
За доброто настроение на всички се погрижи оркестър „Славяни“ с ръководител Румен Стоянов. След концертната програма в Ритуалната зала се проведе и церемония, на която бяха отличени учители и директори на учебни заведения от цялата община, ръководители на читалища и журналисти. Срещата с кмета приключи с празничен коктейл и кетъринг.

Празничните прояви в града ще продължат през целия ден и ще завършат с изпращане на абитуриенти и с концерти на певиците Биляниш и Райна от 20.00 и от 21.00 часа. Жителите и гостите на града ще имат възможността да посетят и традиционния панаир на град Кубрат.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе