Казуси решаваха деца от три общини в заключителната инициатива на РУ-Разград „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“

Шестокласници от пет училища в общините Разград, Лозница и Цар Калоян участваха в инициатива, организирана от инспекторите Детска педагогическа стая в РУ-Разград Надежда Обрешкова и Тезджан Бошнакова. В състезанието „Ваканция здравей! Да играем безопасно!“, което се проведе в базата на Аварийно-спасителния отряд, се включиха шест ученически отбора от ОУ „Н.Й.Вапцаров“ – Разград, СУ „Христо Ботев“ – Разград, ОУ „Елин Пелин“ – Стражец, СУ „Христо Ботев“ – Цар Калоян и СУ „Христо Ботев“ – Лозница.

YouTube

След изтеглен жребий, който определи поредността на участие, отборите избираха между седем казуса по безопасност. Децата работиха в екип, за да довършат историите на техни съученици, започнати в съответния казус. В този първи модул три отбора приключиха с равен брой точки – 30. Това бяха тимовете на СУ „Христо Ботев“ – Цар Калоян, ОУ „Н.Й.Вапцаров“ – Разград и СУ „Христо Ботев“ – Лозница.

Вторият модул на състезанието включваше подреждане и разпознаване на пътен знак – пъзел. Тук журито в състав инспектор Дафина Бърнева от „Пътна полиция“, инспектор Иван Игнатов от ОДМВР-Разград и инспектор Йордан Илиев от РУ-Разград оценяваше бързината и знанията на участниците. Най-много – 48 точки, събраха децата от СУ „Христо Ботев“ – Лозница.

Последният трети модул от състезанието бе правилно управление на велосипед. По един участник от отбор премина по трасе, включващо тунел от „пуканки“, завои, конуси, пътни знаци и пешеходна пътека. С най-висок резултат – по 30 точки, завършиха отборите от Цар Калоян и Лозница.

В крайното класиране първо място със 103 точки зае отборът на СУ „Христо Ботев“ – Лозница. На второ място със 102 точки се класира вторият отбор от същото училище, а на трето – с 96 точки, СУ „Христо Ботев“ – Цар Калоян.

Състезанието отбеляза началото на лятната ваканция за децата и е заключителен етап от Националната програма „Работа на полицията в училищата“, по която инспекторите Детска педагогическа стая в областта работят от 2001 година. Целта на инициативата е да популяризира превантивната работа на полицейските служители в училищата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе