Вицепрезидентът Йотова ще посети Разград на 17 юни за откриване на обновения Градски парк и Фестивала „Читалищата – живото наследство на България“

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова ще посети Разград на 17 юни, когато се открива обновеният Северен Градски парк и когато ще се проведе третото издание на Фестивала „Читалищата – живото наследство на България“. Това съобщи на пресконференция днес заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев.

Фестивалът се организира от Община Разград и РЕКИЦ“Читалища“. Той ще се проведе на сцена Ронда в парка. Участниците в тазгодишното му издание са три пъти повече от предходната година. Общо 611 са участниците, това са 54 състава и 11 индивидуални изпълнители. Миналата година формациите бяха 21 с 200 участници. Тази година се включиха читалища и от седемте общини на Разградска област. Те ще представят палитра от обработен и автентичен български и турски фолклор, както и съвременни песни и танци. По главната алея на парка ще бъдат подредени 8 шатри с работилнички за приложни изкуства, в които ще има възможност деца и възрастни да се обучават на различи занаяти – изработване на капански китки и накити, рисуване, плетива, бижута и други сувенири. Ще има бъдат представени и традиционни ястия на различните етноси.

YouTube

В една от шатрите ще е и първото живото човешко съкровище от Община Разград везбарката от Гецово Николинка Ангелова. Тазгодишното издание на читалищния фестивал е посветено на 20-годишинина от създаване на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Част от инициативите, които се реализират на база тази Конвенция,  е създаването на Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, в която е вписана Николинка Ангелова.

По предварителната програма Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие читалищния фестивал в 10,30 ч., а преди това в 10,00 ч. ще бъде посрещната на Главната алея на Градския парк, където след кратко представяне на извършените дейности по обновяване на парка ще бъдат поднесени цветя на паметника на инициатора за изграждането му – Иван Свирачев. Припомняме, че идеята за създаване на Градския парк е възникнала в началото на 20 век, през 1901 г. е създадено дружество „Лес“, което с активна обществена подкрепа залесява този участък. През тази година нашият парк става на 122 години. Оттогава досега всяко поколение разградчани обновява тази забележителност. Приносът на настоящото ръководство на Община Разград е почистването на района към Пантеона и създаването на розариум, както и реновирането на градските алеи и поставянето на паркова мебел. Обновени бяха алеи с дължина 5 км., като стойността на ремонта е 609 583,64 лв. без ДДС. В момента се поставят нови и реновирани пейки, общо 52, поставят се и 50 нови кошчета за смет. Днес работници от ОП“Паркстрой“ оформиха и цветния часовник на големия кръг срещу паметника на Ботев. Фигурата се състои от дървени бели стрелки, които посочват часа и минутата, метална стрелка за секундарника, 12 растения туя за всеки час, а фонът на часовника е от 312 червени и оранжеви целозии.

На по-късен етап през годината в парка ще бъдат изградени и две нови площадки – спортна за стрийт фитнес в района над комбинираната детска площадка и детска площадка за деца от 0 до 3 години в началото на Градския парк.

На официалното откриване на парка ще бъдат поканени и представители на туристическите дружества в града и клубове, които провеждат свои дейности в парка.

И те, и всички наши съграждани и гости на града са поканени и на културната програма от Фестивала „Читалищата – живото наследство на България“.

Заместник-кметът Добрин Добрев обяви още три предстоящи събития от културния календар на Община Разград.

На 23-24 юни в Разград ще се проведе Фестивалът „Бели нощи на Разград“. Подробната програма ще бъде обявена допълнително, но г-н Добрев анонсира, че тази година във втория ден от фестивала нашите съграждани и гости на града ще могат да видят в Регионалния исторически музей две уникални тракийски съкровища, предоставени от Исторически музей „Искра“-Казанлък – Златната маска на тракийския цар Терес от 5 век пр.н.е. и бронзовата глава на владетеля на Одриското царство Севт Трети от 4-3 в. пр.н.е.

На 1 юни в Гецово ще се проведе традиционният Капаскки събор.

Насрочени са и датите на 21-вото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на традиционните традиции и занаяти. То ще се проведе на 26, 27 и 28 юли. В Община Разград вече се приемат заявки от занаятчии, които искат да участват в изложението, което съпътства тридневната програма на емблематичното за Лудогорието събитие. Те трябва в срок до 30 юни да изпратят попълнен формуляр за заявка за участие.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе