На заседание на Областния съвет за развитие обсъдиха идеи за интегрирани териториални инвестиции за развитие на областта

На 15 юни Областна администрация Разград със съдействието на Областния информационен център в Разград организира заседание на Областния съвет за развитие за представяне на новия интегриран териториален подход за развитие на регионите в България през сегашния програмен период: 2021 – 2027 г. и за обсъждане на идеи за интегрирани териториални инвестиции за развитие на областта ни.

Форумът е продължение на първата крачка в поставянето на общественото внимание на темата за новите перспективи за развитие на регионите с проведената на 31 май в Областния информационен център в Разград информационна среща.

YouTube

Причината за организирането му е, че новият подход в регионалното развитие навлиза в съществената си фаза и заинтересованите страни в област Разград трябва да бъдат готови за прилагането му. Областният Драгомир Златев посочи, че нашата област е сред първите в страната, в които се свиква такова заседание, което е предпоставка за постигането на добри резултати.

Заседанието беше ръководено от областния управител Драгомир Златев, като участие в него взеха представители на общините, бизнеса, синдикатите и научните среди в областта.

По време на форума управителят на Областния информационен център в Разград – г-н Юлиян Данаилов представи най-важния елемент от този нов подход в регионалното развитие – интегрираните териториални инвестиции, чрез които се предоставя възможност заинтересованите страни от отделните региони сами да решат кои проекти биха допринесли за развитието на съответния регион, защото най-добре познават спецификите и потребностите на територията си. Тези проекти ще бъдат финансирани със средства по оперативните програми, специално предвидени за интегрирани териториални инвестиции. За проекти от Северен централен район, в който се намира нашата област, заедно Русе, Велико Търново, Габрово и Силистра са предвидени 710 милиона лева.

Кандидатстването за финансиране ще има два етапа. Първият от тях е разработване на концепции за интегрирани териториални инвестиции, които ще бъдат разглеждани и оценявани от Регионалните съвети за развитие по вече приета методика, която беше разяснена от директора на дирекция в Областна администрация Разград Светлин Симеонов. На втория етап за одобрените концепции ще се изиска разработване на подробни проектни предложения.

Презентациите бяха последвани от интересна дискусия относно идеи за концепции за интегрирани териториални инвестиции, насочени към област Разград. Обсъдени бяха проектни идеи като разширяване на съществуващи и създаване на нови бизнес зони, развитие на туристическия потенциал на общините Разград и Исперих и създаване на интегрирани туристически продукти със съседни области, развитие на зони за отдих и спорт като Младежкия парк в Разград и др.

Заместник-кметът на община Разград Добрин Добрев заяви, че общината вече е стартирала работата по разработване на концепции за интегрирани териториални инвестиции, като представи някои от тях – разширяване на бизнес зона „Перистър“, вкл. изграждане на водородна зона и проектна идея, наречена „Бялото поречие на река Бели Лом“, насочена към развитие на зоните по поречието на река Бели Лом от община Лозница, през община Разград до Русе.

Представителите на бизнеса като Христо Христов от фирма „Алфа-хим“, председателят на Районната търговско-промишлена и земеделска камара Слави Илиев, Костадин Николов – Председател на Регионалната организация на Съюза за стопанска инициатива – Разград, Теодора Иванова и Александър Колев от сдружение „Местен бизнес Разград“, както и административният директор на Филиала в Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д.н. Станка Дамянова изразиха готовността си за активно участие в разработването на концепции и за включване в проектите, като акцентираха върху развитието на бизнес зони.

Областният управител подчерта, че от нашата активност зависи дали ще привлечем инвестиции в област Разград, които да допринесат за социално-икономическото ни развитие. Той изрази мнение, че е изключително важно заинтересованите страни от областта ни – местни и регионални власти, бизнеса и научните среди, да се включат активно в идентифициране на идеи за концепции за интегрирани териториални инвестиции, създаване на партньорства и кандидатстване с проекти, които да допринесат за социално-икономическото развитие на областта ни.

Всички участници в заседанието се обединиха около мнението, че с днешното заседание е поставено начало на активен диалог и сътрудничество между заинтересованите страни в област Разград, за да може на първи етап да бъдат разработени стойностни концепции за интегрирани териториални инвестиции. Драгомир Златев заяви, че Областният съвет за развитие ще бъде и занапред формат за генериране на идеи и обсъждане на концепции.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе